Οι υψηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης έχουν βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα να κινηθούν σε επίπεδα που στις αρχές του έτους φαίνονταν πολύ μακρινά, αν όχι και… απλησίαστα, ειδικά για την αγορά των ομολόγων.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η απόφαση για επίσπευση των εκλογών, όπως και η εκτίμηση για μια διαφορετική πολιτική πορεία έναντι των τελευταίων τεσσάρων ετών στα θέματα των επενδύσεων και της φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στη (θεωρούμενη) πιο σοβαρή αγορά των κρατικών ομολόγων. Εκεί το κλίμα άλλαξε σε θετικό από τους σωστούς σχεδιασμούς της τρέχουσας κυβέρνησης στις αρχές τους έτους, με τις προσεκτικές εκδόσεις των νέων ομολόγων, ενισχύθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις άλλες χώρες, που επιπλέον χαιρετίζουν την απόσυσρης της υποψηφιότητας του Γερμανού τραπεζίτη Weidman και την έλευση της Γαλλίδας Lagarde για την προεδρία της ΕΚΤ.
Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν αρχίσει και αποτιμούν σημαντική αύξηση στον ρυθμό αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η προβολή της τρέχουσας τάσης των αποδόσεων δείχνει ότι μια αξιολόγηση Investment Grade (IG) θα μπορούσε να είναι γεγονός μέχρι τα μέσα του 2020, αν και φαντάζει υπερβολικά αισιόδοξο. Ξένοι διαχειριστές επισημαίνουν ότι η κίνηση των εγχώριων ομολόγων είναι το λιγότερο εντυπωσιακή διότι στις 15/5 και λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, η απόδοση του δεκαετούς ήταν στα πέριξ του 3,6% με την τιμή από τις 102,5 μονάδες βάσης να διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης πλέον ή απόδοση άνω του 13%.
Οι αποτιμήσεις
Το στοίχημα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει στον θετικό πόλο, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κρύβει εκπλήξεις για τους επενδυτές. H ολοκλήρωση και του α΄ εξαμήνου φέρνει σημαντικές εισροές στα ETF που επενδύουν μόνο σε Ελλάδα, με το GREK της Global X και το Lyxor MSCI Greece να ξεπερνούν τα 610 εκατ. δολάρια, ενεργητικό που κρίνεται εντυπωσιακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, μόνο στο διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ ETF GREK, οι εισροές ξεπέρασαν τα 55 εκατ. δολάρια.
Οι ελληνικές μετοχές αθροιστικά, όπως απεικονίζονται στην αποτίμηση του Γενικού Δείκτη, εξακολουθούν να εμφανίζουν premium σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Στον αντίποδα, εν συγκρίσει με τις ευρωπαϊκές αγορές, η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, με την εγχώρια αγορά να εμφανίζει discount σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) και αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA).
Πιο συγκεκριμένα, για τους τελευταίους 12 μήνες, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με 16,2 φορές τα κέρδη του έναντι 14,6 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, όμως, ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6,5 φορές έναντι 9,5 φορών για τον δείκτη Euro Stoxx. Παράλληλα, ο εγχώριος δείκτης, βάσει των προβλέψεων που συλλέγει στη βάση δεδομένων της η FactSet, θα εμφανίσει αρκετά υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για το 2019. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2019 κυμαίνεται στο 9%, ενώ για τον ελληνικό δείκτη το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξεως του 38%.
Η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικά discount σε όρους εσωτερικής αξίας. Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, το discount στους δείκτες τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, είναι άνω του 50%.
Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες εκθέσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εμφανίζει δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στις 13 φορές τα καθαρά κέρδη του 2020. Ταυτόχρονα, ο εγχώριος δείκτης σε όρους μερισματικής απόδοσης κινείται σε επίπεδα 3,6% για φέτος και στο 4% το 2020. Η αγορά πλην των τραπεζών αποτιμάται σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ΕΒΙΤDΑ) στις 6,9 και 6,2 φορές και είναι οριακά χαμηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά και χαμηλότερα κατά 20% από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Οι τιμές-στόχοι
Συνδυάζοντας όλες τις τελευταίες τιμές-στόχους των αναλυτών που παρακολουθούν τις εγχώριες αξίες, προκύπτει μια τιμή-στόχος για τον Γενικό Δείκτη στις 932 μονάδες στο τέλος Ιουνίου, 45 μονάδες υψηλότερα από τις 891 μονάδες που προέκυπταν τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 62% των συστάσεων είναι θετικές και το 30% ουδέτερες και μόλις το 2,5% είναι αρνητικές. Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου που προκύπτει δεν ξεπερνά το 5%.
Ταυτόχρονα, ο βασικός δείκτης των μετοχών βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 900 μονάδες και 45% υψηλότερα από τις αρχές τους έτους, οπότε οι αποτιμήσεις είναι πλέον διαφορετικές και ένα μέρος από τις προσδοκίες έχουν αποτυπωθεί ήδη στο ταμπλό.
Οι τιμές-στόχοι των αναλυτών, χωρίς να έχουν λάβει ακόμα υπόψη τη μείωση του δεκαετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2% είναι ακόλουθες:
• Για τη μετοχή του ΟΤΕ το περιθώριο ανόδου είναι πλέον χαμηλό, στο 5%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 13,5 ευρώ ανά μετοχή. Στη διάρκεια του έτους καταγράφει άνοδο άνω του 35%.
• Η Jumbo, που είναι επίσης στις top επιλογές, εμφανίζει μικρό πλέον περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 18,8 ευρώ. Φέτος η επίδοση της στο 38%.
• Με χαμηλότερη απόδοση φέτος κινείται ο τίτλος της Motor Oil, της τάξεως του 14%, χαμηλότερα από την αγορά. Η μέση-τιμή στόχος είναι πλέον στα 23,6 ευρώ ανά μετοχή και είναι υψηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο.
• Για τη Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 13,40 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 30%, αν και φέτος η τιμή στο ταμπλό ξεπέρασε σε αποδόσεις την αγορά με +45%. Στο τρίμηνο σημειώνει άνοδο 13%.
• Για ΟΠΑΠ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό, στο 20%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 12,23 ευρώ και στο ταμπλό αποτιμάται 10 ευρώ. Κινείται με +30% φέτος.
• Με χαμηλότερη άνοδο από την αγορά κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με την άνοδο να ξεπερνά το 23%. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών τοποθετείται για το 2019 στα 9,85 ευρώ πλέον. Στο τρίμηνο η απόδοση είναι μόλις 5%.
• Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola HBC έχει αυξηθεί στα 35,7 ευρώ και το μέσο περιθώριο ανόδου είναι μικρό, αφού ο τίτλος έχει αυξηθεί 30% φέτος.
• Αύξηση στη μέση τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 8,27 ευρώ. Η μετοχή απέδωσε 35% φέτος και το περιθώριο ανόδου έχει μειωθεί στο 17%, αλλά παραμένει υψηλό σε σχέση με τις άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
• Η Sarantis δεν εμφανίζει περιθώριο ανόδου καθώς η τιμή-στόχος είναι στα 8,4 ευρώ.
• Υψηλό περιθώριο εμφανίζει ο τίτλος της Aegean Airlines για τους αναλυτές, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 10,15 ευρώ. Φέτος σημειώνει 13% άνοδο και κινείται χαμηλότερα από την αγορά.
• Η Fourlis, με τη μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πια στα 6,2 ευρώ, έχει μικρό περιθώριο, ενώ φέτος γράφει άνοδο 36%.
• Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος στα 1,80 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι σχεδόν μηδενικό από τα τρέχοντα επίπεδα. Το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζει άνοδο 32%.
• Αντίστοιχη εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα. Η τιμή-στόχος είναι στα 2,33 ευρώ και το περιθώριο είναι αρνητικό ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζει άνοδο 30% και 120% φέτος.
• Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 0,90 ευρώ, σχεδόν όσο και στο ταμπλό του Χ.Α. Η άνοδός της στο τρίμηνο είναι της τάξεως του 19% και 63% από τις αρχές του έτους.
• Για την Τράπεζα Πειραιώς, η άνοδος στο τρίμηνο είναι μεγαλύτερη (117%) και η μέση τιμή-στόχος στα 1,99 ευρώ ή 36% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
• Η ΔΕΗ, με άνοδο 44% στο τρίμηνο, εμφανίζει μέση τιμή-στόχο στα 2,30 ευρώ και μηδενικό περιθώριο ανόδου.
• Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ το περιθώριο είναι ακόμα αρκετά υψηλό, με τη μέση τιμή-στόχο στα 2,75 ευρώ και ανοδικό περιθώριο 40%.
• Για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το περιθώριο είναι υψηλό (37%) και μέση τιμή-στόχο τα 7,8 ευρώ ανά μετοχή.
• Ο ΑΔΜΗΕ επίσης εμφανίζει υψηλό περιθώριο βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, με μέση τιμή-στόχο στα 2,7 ευρώ από 2,12 στο ταμπλό του Χ.Α. ή +30%.