Με τον «αέρα» από τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), θα συναντηθούν με τον βασικό τους επόπτη, τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια (φωτό), οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών.
Οι συναντήσεις θα γίνουν στην Αθήνα 48 ώρες μετά τις εθνικές εκλογές, την Τρίτη 9 Ιουλίου, και πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ιταλού επί ελληνικού εδάφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του SSM στα τέλη του 2018. Ο επόπτης θα συναντήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συζητήσει το σχέδιο αντιμετώπισης των NPLs, που βασίζεται στην πρόταση της ΤτΕ και προβλέπει τη μεταφορά 40 δισ. ευρώ «κόκκινων» καταγγελμένων δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού, με τη συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών μέρους του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν τα κεφάλαιά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί σύντομα να αλλάξει νομοθετικά τη χρήση του αναβαλλόμενου, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της TτΕ.
Σε καλύτερη θέση
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι μετά από πολλά χρόνια απραξίας και δυσκολιών, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρουσιάσουν και εκ του σύνεγγυς στον επικεφαλής του SSM απτά αποτελέσματα και σοβαρές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενεργής αντιμετώπισης και διαχείρισης του βουνού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
«Η δευτερογενής αγορά διαχείρισης "κόκκινων" δανείων είναι πλέον γεγονός και στην ελληνική αγορά», αναφέρει αρμόδια πηγή και προσθέτει: «Το 2017 και περισσότερο το 2018 έγιναν αρκετές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το 2019 έχει δρομολογηθεί ήδη από τη Eurobank και την Πειραιώς, η καθεμία από διαφορετική προσέγγιση, η δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού SPVs, στις οποίες θα μεταφερθούν είτε με ανάθεση της διαχείρισης είτε μέσω τιτλοποίησης περίπου 37 δισ. ευρώ NPEs. Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank και η Εθνική συνεχίζουν τις πωλήσεις και ετοιμάζονται για τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων αλλά και για ανάθεση της διαχείρισης στις εξειδικευμένες εταιρείες. Ουσιαστικά έχουν μπει τα θεμέλια για το τιτάνιο έργο μείωσης των NPEs, για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον SSM, μέσω των πλάνων με τους στόχους έως και το 2021».
Πλειστηριασμοί
Ωστόσο, ο επόπτης αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να συστήσει στις διοικήσεις των τραπεζών να εντείνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο των πλειστηριασμών. Πόσο μάλλον μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας, το οποίο μπαίνει σε τροχιά από σήμερα. Το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει –δεδομένου ότι προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης– κυρίως το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, με απώτερο στόχο μεγάλο μέρος αυτού να «πρασινίσει».
Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου –αμέσως μετά την έγκριση από την DGComp της κρατικής επιδότησης– τα περιθώρια ασυνέπειας από τους δανειολήπτες θα περιορισθούν σημαντικά και οι πλειστηριασμοί θα είναι αμείλικτοι για όσους δεν πληρώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Το θέμα των πλειστηριασμών και της κάλυψης του χαμένου χρόνου –εξαιτίας των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων– αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των συζητήσεων με τον κ. Ένρια και σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν το πλάνο των πλειστηριασμών για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2019.
Ακίνητα
Από το μενού των επαφών δεν πρόκειται να λείπει το ζήτημα των ακινήτων, τόσο του στοκ που έχουν οι τράπεζες από ανακτηθείσες εγγυήσεις επί των «κόκκινων» δανείων όσο και αυτών που εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς. Η εντολή του SSM προς τις τράπεζες είναι πως πρέπει να μειωθεί το ποσοστό απόκτησης των ακινήτων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.
Το ποσοστό ανέρχεται στο 80% (8 στα 10 ακίνητα αγοράζονται από τις τράπεζες) και υπάρχει ρητή εντολή αναστροφής αυτής της παγιωμένης εδώ και ένα χρόνο κατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της αποδέσμευσης των τραπεζών από τα ακίνητα δεν είναι θεωρητικός καθώς για πρώτη φορά οι τράπεζες υπέβαλαν το τελευταίο οκτάμηνο στον SSM στόχους μείωσης του στοκ των ακινήτων (σ.σ. συνδυαστικά με τους στόχους μείωσης των NPEs) για την 3ετία 2019-2021.
Κερδοφορία
Ένα ακόμη δύσκολο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες και το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις με τον κ. Ένρια είναι η ανάγκη επιστροφής στη σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία. Γεγονός που θα τους επιστρέψει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκτός κρατικού ελέγχου πορεία τους.