Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Νέοι τρόποι άντλησης κεφαλαίων για τράπεζες

Την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών επιδιώκει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της μεταβολής του θεσμικού πλαισίου για την άντληση κεφαλαίων και τη δυνατότητα εκδόσεως καινοτόμων τίτλων τριών, κυρίως, ειδών.

ΤτΕ: Νέοι τρόποι άντλησης κεφαλαίων για τράπεζες
Την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των αντίστοιχων ευρωπαικών, επιδιώκει η Τράπεζα της Ελλάδος με την μεταβολή του θεσμικού πλαισίου, αναφορικά με τον τρόπο άντλησης κεφαλαίων, από τις πρώτες.

Αναλυτικότερα τα τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα από το Νοέμβριο, όπου το ”μέτρο” θα τεθεί σε εφαρμογή, να αντλήσουν κεφάλαια μέσω τριών, κυρίως, ”καινοτόμων” τίτλων.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τίτλους που τα χαρακτηριστικά τους θα προσομοιάζουν με αυτά των ομολογιακών τίτλων, ενώ η δεύτερη αφορά προνομιούχους τίτλους, αορίστου διάρκειας, όπου θα αποφέρουν μια σταθερή απόδοση υπό τη μορφή τόκου.

Η τρίτη μορφή σχετίζεται με ομολογιακό δάνειο μακράς διάρκειας το οποίο θα ενσωματωνει χαρακτηριστικό απόκτησής του (call option) από τον εκδότη.

Σημειώνεται πως το σύνολο των εκδιδόμενων τίτλων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% των συμβατικών βασικών ιδίων κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος (Upper Tier 1 Capital).

* Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΤτΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v