Δανειστές: Προχωρήστε τα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Καθυστερεί η επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων υποβοήθησης των τραπεζών, στην προσπάθεια για ταχύτερη μείωση των NPEs. Αιχμή για το αν είναι πλήρως λειτουργική η ομάδα εργασίας που συνέστησε το ΥΠΟΙΚ. Ζητά ταχύτερη πρόοδο και εξέταση όλων των διαθέσιμων επιλογών.

Δανειστές: Προχωρήστε τα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Ηχηρό καμπανάκι για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, κτυπά η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση.

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.

Εμμέσως πλην σαφώς, η Κομισιόν καταλογίζει στην κυβέρνηση καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι ενώ τον περασμένο Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΚ, της TτE και του ΤΧΣ, για την τεχνική επεξεργασία των σχεδίων, τον συντονισμό και τη βελτίωση της συνεργασίας, η ομάδα δεν φαίνεται να λειτούργησε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η έλλειψη παραδοτέων εγείρει το ερώτημα αν η ομάδα εργασίας είναι πλήρως λειτουργική». Η αιχμή αφορά στην καθυστέρηση τόσο της αποστολής του σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και στην έλλειψη προόδου ως προς το σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων (σχέδιο ΤΧΣ), το οποίο έχει σταλεί σε SSM και DG Comp αλλά έχει «κολλήσει».

Παράλληλα δεν έχει σημειωθεί, όπως αναφέρει, πρόοδος στη διερεύνηση της συμπληρωματικότητας μεταξύ του Asset Protection Scheme (σχέδιο ΤΧΣ) και της ίδρυσης μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company - ACM), που προωθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν χρήσιμες προσθήκες στα υφιστάμενα «εργαλεία» για την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προϋπόθεση ότι έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και έχει προηγηθεί διεξοδική τεχνική προετοιμασία.

Η τεχνική επεξεργασία θα αφορά στο πεδίο εφαρμογής, το πώς πληρούνται οι εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, πώς εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και τηρούνται οι κανόνες απαγόρευσης κρατικής ενίσχυσης. Τέλος, θα πρέπει να προκύπτει εναργώς ο αντίκτυπος των λύσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στο κρατικό χρέος.

Είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η τεχνική επεξεργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία εφαρμογή λύσεων που μπορούν να επωφεληθούν από στοιχεία κρατικής στήριξης, αναφέρει η έκθεση.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, το μεν σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας «κόλλησε» στο ασφάλιστρο κινδύνου (σ.σ. προμήθεια εγγύησης), το οποίο με βάση τον προτεινόμενο μηχανισμό, βγαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα για τις εγχώριες τράπεζες από αυτή που πληρώνουν οι ιταλικές, την ώρα που η Ιταλική Δημοκρατία έχει επενδυτική διαβάθμιση, ενώ η Ελλάδα όχι, και το σχέδιο της TτE βρίσκεται έτοιμο στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε ενοποιημένη βάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρέμεινε ο υψηλότερος στην ΕΕ στα τέλη του 2018. Συγκεκριμένα, ήταν υπερδωδεκαπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ (41,2% έναντι 3,2%). "Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρει η έκθεση

Υψηλά NPEs και χαμηλή κερδοφορία οι προκλήσεις

Παρά τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών του 2018 δείχνουν χαμηλότερη κερδοφορία το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και γενικότερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκλεισε το οικονομικό έτος 2018 με μικρές καθαρές ζημίες.

Προς το παρόν, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τη μείωση των προ προβλέψεων κερδών δημιουργούν προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, ιδίως λόγω της ανάγκης ταχείας μείωσης των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων και της συμμόρφωσης με το πλαίσιο προβλέψεων για νέα και υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v