Σε νέα φάση η ξενοδοχειακή «επέλαση» της TUI στην Ελλάδα

Με ποια ξενοδοχειακά brand και που θα συνεχισθεί η επέκταση στην αγορά διαχείρισης ξενοδοχείων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα και ο ρόλος της Atlantica. Κινήσεις και στην αγορά online πώλησης εκδρομών μέσω εξαγοράς δύο ψηφιακών πλατφορμών.

Σε νέα φάση η ξενοδοχειακή «επέλαση» της TUI στην Ελλάδα

Κομβικό ρόλο έχει η Ελλάδα στους σχεδιασμούς του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου TUI στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής ανάπτυξής του τα επόμενα χρόνια.

Η TUI επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ομίλου με επίκεντρο τη διαχείριση ξενοδοχείων, τις κρουαζιέρες και τις εκδρομές. Δραστηριότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν, ήδη, το 70% των εσόδων του, περιορίζοντας σε δευτερεύοντα ρόλο τις παραδοσιακές δραστηριότητες τουρ οπερέϊτορ του ταξιδιωτικού κολοσσού. Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών της TUI όπως ο Andreas Postiech, Γ.Δ/ντής της TUI Magic Life Club και ο Ian Chapman,Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Expreriences.

Ο πρωτεύων ρόλος που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στους σχεδιασμούς του ομίλου TUI εδράζεται στο γεγονός πως η χώρα μας συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των τριών κορυφαίων προορισμών των πελατών της TUI σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως ο όμιλος TUI διακινεί 20 εκατ. ταξιδιώτες από τους οποίους 2,8 εκατ. έχουν προορισμό την Ελλάδα.

Πόσο «hot» είναι η χώρα μας στους επενδυτικούς σχεδιασμούς του γερμανικού ομίλου αποτυπώνεται στο γεγονός πως στη χώρα μας βρίσκονται αρκετά από τα 20 νέα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσει το 2019 η TUI σε 11 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κρήτη (Ελούντα) θα λειτουργεί το TUI Family Life Elounda Breeze καθώς και τέσσερις μονάδες που εντάχθηκαν στην αλυσίδα ξενοδοχείων μόνο για ενήλικες (Adults only) Sensimar. Στις αρχές Μαϊου ξεκίνησε τη λειτουργία του το TUI Sensimar: TUI Sensimar Atlantica Belvedere Resort & Spa στην Κω.

Πρόκειται για ένα από τα τρία πρώην ξενοδοχεία Lakitira της Κω τα οποία αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμού από τον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica ο οποίος αποτελεί κοινοπρακτικό σχήμα της οικογένειας του κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη με την TUI. Τα άλλα δύο πρώην ξενοδοχεία Lakitira (ξενοδοχείο και βίλες) λειτουργούν, πλέον, ως ενιαία ξενοδοχειακή μονάδα της Atlantica και έχει επίσης ενταχθεί στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της TUI.

Φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά άλλες τρεις μονάδες Sensimar στην Ελλάδα. Ο λόγος για το TUI Sensimar Zante Maris στη Ζάκυνθο, το TUI Sensimar Insula Alba στην Κρήτη και το TUI Sensimar Meltemi Blu στη Σαντορίνη.

Ο... καλπασμός της της TUI στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά έχει φέρει, ήδη, το γερμανικό όμιλο στην κορυφή της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς στην οποία ελέγχει 48 ξενοδοχεία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέκταση της TUI στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά έχει ο όμιλος Atlantica. Αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας TUI και Atlantica είναι τα 50 ξενοδοχεία που συγκροτούν, πλέον, το χαρτοφυλάκιο του κυπριακού ομίλου από τα οποία 33 βρίσκονται στην Ελλάδα: 12 στη Ρόδο, 10 στην Κω,5 στην Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), 1 στη Ζάκυνθο και 2 στην Κέρκυρα.

Ρόλο «εμπροσθοφυλακής» στην ξενοδοχειακή επέκταση του ομίλου TUI τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνουν τα ξενοδοχεία TUI Magic Life Club. Ένα ξενοδοχειακό προϊόν που δημιούργησε πριν τριάντα χρόνια τούρκος επιχειρηματίας και εξαγόρασε στη συνέχεια η TUI, αρχικά, κατά 50% και στη συνέχεια εξ’ ολοκλήρου. Η εταιρεία επανιδρύθηκε ως ΕΠΕ (GmbH) με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας και μετονομάστηκε σε TUi Magic Life για να αποτελέσει μια από τις ξενοδοχειακές «γεννήτριες» εσόδων του ομίλου TUI τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό της αλματώδους επέκτασης της συγκεκριμένης αλυσίδα της TUI είναι το γεγονός πως στο τέλος του 2018 το χαρτοφυλάκιό της αριθμούσε 13 συγκροτήματα TUI Magic Life Club, στους πρώτους μήνες του 2019 είχαν αυξηθεί σε 16 ενώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της TUI, αναμένεται να φθάσουν τα 21 μέχρι την τουριστική περίοδο 2022/2023. Ο σχεδιασμός του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου προβλέπει την προσθήκη κατά μέσο όρο δύο νέων Magic Life κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους βασικούς προορισμούς επέκτασης της TUI Magic Life. Από τα πέντε νέα club που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν την επόμενη πενταετία, τα 2 έχει προβλεφθεί να ανοίξουν στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο Γ.Δ/ντης εταιρείας Andreas Pospiech, η επέκταση της αλυσίδας σε χώρες όπως η Τουρκία (διαθέτει πέντε) και η Τυνησία (3) έχει πιάσει…ταβάνι και θεωρείται επαρκής για τα σημερινά επίπεδα της αγοράς. Αντίθετα, η TUI σκοπεύει να φθάσει τα 5 Magic Life στην Ελλάδα μέχρι το 2023. Για το σκοπό αυτό αναζητούνται, ήδη, ακίνητα για την υλοποίηση των νέων επενδύσεων σε συνεργασία με την Atlantica.

Σύμφωνα με το στέλεχος της TUI το ενδιαφέρον του ομίλου επικεντρώνεται κατ’ αρχήν σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη (Χανιά) και η περιοχή της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο. Ο όμιλος TUI εξετάζει είτε την απόκτηση γης (greenfields) υφιστάμενων μονάδων. Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφορά εξαγορά ακινήτου και μίσθωση. Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, πως στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται η μέθοδος Franchise καθώς ο όμιλος επιθυμεί να έχει τη διαχείριση των μονάδων.

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνει η TUI για την ανάπτυξη Magic Life την Ισπανία, τη νότια Ιταλία και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Από τα 16 TUI Magic Life Club που λειτουργούν σήμερα, 11 είναι μισθωμένα και τα διαχειρίζεται η ίδια η TUI, τρία λειτουργούν με καθεστώς franchise (2 στην Τουρκία, 1 στην Κρήτη) ενώ 2 διαχειρίζονται από την Atlantica (Ρόδο και Κω).

Η νέα στρατηγική του ομίλου TUI, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην επέκταση δραστηριοτήτων στο χώρο της διαχείρισης ξενοδοχείων. Επεκτείνεται και στο διαδίκτυο το οποίο θα αποτελέσει βασικό όχημα για την αύξηση εσόδων από την πώληση εκδρομών σε όλο τον κόσμο.

Το μέγεθος της αγοράς εκδρομών παγκοσμίως υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 150 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 7% και ο όμιλος TUI σπεύδει να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο.

Ήδη, η TUI εξαγόρασε δύο εταιρείες τεχνολογίας (start-up), την ιταλική Musement και την ινδική Ctrip. Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες κατέχουν ηγετικές θέσεις στην online αγορά πώλησης εκδρομών και ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων. Η μεν πρώτη σε όλο τον κόσμο ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην ασιατική αγορά.

Οι δύο πλατφόρμες προορίζονται να αποτελέσουν το βασικό κανάλι αύξησης εσόδων του βραχίονα εκδρομών του ομίλου, TUI Destination Experiences.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v