Βρυξέλλες, ανταπόκριση.
Απουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θα συνεδριάσει σήμερα το Eurogroup. Πιθανώς δε να μην έρθουν και άλλοι υπουργοί, καθώς η ατζέντα είναι «τεχνοκρατική και λιτή». Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Είναι εμφανές πλέον στις Βρυξέλλες ότι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η «καρδιά της Ευρώπης» κινούνται σε ρυθμούς ευρωεκλογών, ίσως των πιο κρίσιμων των τελευταίων ετών.
Στην ατζέντα δεν βρίσκεται η Ελλάδα και όπως μας ανέφερε πηγή του Eurogroup, οι υπουργοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν το θέμα της παροχολογίας, καθώς έχουν προβληματιστεί έντονα με το κλίμα πόλωσης που έχει φτάσει σε ασυνήθιστα επίπεδα και με τη βοήθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης.
Υπουργός Οικονομικών φίλης χώρας ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ότι εάν οι τόνοι ανέβουν όσο το 2015, τότε «διακυβεύεται η καθολική επιστροφή της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές».
«Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα -και παρακαλώ διορθώστε με εάν κάνω λάθος-, τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία όλα έχουν υπογράψει μνημόνια», σχολιάζει.
Σε ερώτηση εάν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση ήταν «προφανώς» (yes indeed), συμπληρώνοντας δε ότι αυτοί που διεκδικούν την καρέκλα του πρωθυπουργού έχουν διατελέσει και υπουργοί στο παρελθόν και εφάρμοσαν σκληρά μνημονιακά μέτρα.
«Συνεπώς όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα πλαίσια στα οποία πρέπει να κινηθούν και όχι να κινδυνεύουν να καταστρέψουν ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αξιωματούχου του EwG ότι κάποια μέλη ανησυχούν για τις παροχές που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός δήλωσε άγνοια και έσπευσε να σχολιάσει ότι σε κάθε εκλογικό κύκλο υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης και σε πολλές χώρες υπάρχει η καθιερωμένη γκρίνια.
«Είναι μέσα στα πολιτικά πλαίσια, το γνωρίζουμε και το περάσαμε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι στο ραντάρ του Eurogroup και δεν μπορούμε να πάρουμε θέση για κάτι που δεν γνωρίζουμε στην ολότητά του».
Η ατζέντα
Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται η συζήτηση για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και δεύτερο θέμα «διάφορα», όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μια συζήτηση για τις θέσεις αξιωματούχων που «παίζονται». Εάν κάποιος υπουργός θελήσει διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές παροχές, θα μπορούσε να ρωτήσει σε αυτό το πλαίσιο.
Θα συζητηθούν επίσης οι μακροοικονομικές εξελίξεις και το ευρώ καθώς σε δύο μήνες, ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση και να καταργήσει την ομοφωνία στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο Mario Draghi, αποχωρεί και η θέση ενδέχεται να καταληφθεί από κάποιον πιο σκληροπυρηνικό όπως ο Φινλανδός Erki Liikanen.
Η αποχώρηση Draghi, όσο και να θέλουν να μην το παραδέχονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δημιουργεί μεγάλη νευρικότητα.
Στις 16:00 ώρα Βρυξελλών θα γίνει συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα και την ευρωπαϊκή σύγκλιση και θα εξεταστεί το mandate που έδωσαν στο Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών να επικεντρώνονται στα θέματα εσόδων.
Το θέμα Ελλάδα αναμένεται να προκύψει κυρίως από ερωτήσεις κατά την είσοδο των υπουργών και πιθανές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.