Telecoms: Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κ. Μασσέλος για τιμές και ανταγωνισμό

Διπλωματικές απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ σε συνέντευξή του, αναφορικά με την είσοδο νέων παικτών στην ελληνική αγορά telecoms αλλά και τα επίπεδα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Telecoms: Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κ. Μασσέλος για τιμές και ανταγωνισμό

Με διπλωματικό τρόπο απαντά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κώστας Μασσέλος, στα δύο πιο «καυτά» θέματα της αγοράς telecoms, την είσοδο νέου «παίκτη» και το κόστος των υπηρεσιών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News ο κ. Μασσέλος υποστηρίζει πως “στη σχετικά μικρή ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για «εν κενώ» και «οραματικές» αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε πρακτικοί και να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος”. Ενώ θεωρεί πως “σε αυτό, όπως και κάθε άλλο οικοσύστημα λοιπόν, η είσοδος νέων stakeholders, «παικτών» όπως είπατε, λειτουργεί σχεδόν πάντα θετικά”, επισημαίνει πως υπάρχει και μια προϋπόθεση.

Οπως λέει, “η μόνη προϋπόθεση σε αυτό είναι οι «παίκτες», που επιθυμούν να εισέλθουν σε μία αγορά να μην είναι «παίκτες» μόνο κατ’ όνομα. Δεν θα πρέπει το επιχειρηματικό τους πλάνο δηλαδή να στηρίζεται σε ευνοϊκές για αυτούς ρυθμίσεις, που απλά θα αφαιρούν «ρυθμιστικά» ένα κομμάτι της αγοράς από τους υπάρχοντες παρόχους για να τους το προσφέρουν”. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καταλήγει πως “σε αυτό το πλαίσιο, κάθε σοβαρή υφιστάμενη αλλά και νέα επενδυτική προσπάθεια μπορεί να θεωρεί δεδομένη από την ΕΕΤΤ την προστασία της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου και αν αυτός εκδηλωθεί”.

Για το θέμα των τιμολογίων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ο κ. Μασσέλος υποστηρίζει πως “στο ερώτημα ‘είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα και τις τιμές των τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών;’ η απάντηση ενός ρυθμιστή οφείλει να είναι πάντα αρνητική. Το ότι έχουμε τις ακριβότερες και λιγότερο ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη εν τούτοις το βρίσκω αυστηρό”.

Στην ερώτηση «αν είναι απόλυτα κατανοητό στην ΕΕΤΤ ότι οι επενδύσεις στις Τηλεπικοινωνίες είναι μεγάλες και χρειάζονται κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθούν», ο καθηγητής Κώστας Μασσέλος απάντησε: «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι η ανάπτυξη δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των Δικτύων 5G, είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε κεφαλαιακές επενδύσεις. Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας η διαμόρφωση «φιλικού» ρυθμιστικού πλαισίου, κατάλληλου για την υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων, με κύριους άξονες τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, διέλευσης, πρόσβασης σε δημόσιες υποδομές αλλά και τον περιορισμό για τους επενδυτές του σχετικού κόστους. Παράλληλα θεωρούμε υποχρέωσή μας το να ενημερώνουμε, να συμβουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιτυγχάνουμε κάθε φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, και όχι μόνο σε αυστηρά εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αποτελούν κεντρικό στοιχείο της λογικής με την οποία εργαζόμαστε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v