Στον πάγο μπαίνει η έκδοση νέου ομολόγου

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές και οι προβληματισμοί αναφορικά με το πακέτο παροχών ανέτρεψαν το κλίμα και οδηγούν σε αλλαγή του σχεδιασμού. Οι αντιδράσεις του ΔΝΤ στα κυβερνητικά μέτρα και η «προσεκτική» στάση των Ευρωπαίων.

Στον πάγο μπαίνει η έκδοση νέου ομολόγου

Στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια άμεσης νέας έκδοσης ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ . Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά κυρίως την απόπειρα έμμεσης «μονομερούς» μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020, ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν πως θα ήταν «τρέλα» στις δεδομένες συνθήκες να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εκτός κι αν μεσολαβήσει ένα θαύμα. Οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι κυβέρνησης - θεσμών παραμένουν ανοιχτοί.

Επί του παρόντος, το μέτωπο το οποίο έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει περισσότερες πιθανότητες να διευρυνθεί περαιτέρω παρά να κλείσει. Η προοπτική των ευρωεκλογών έχει κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως αυτές του ΔΝΤ και των αγορών.

Ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδραση του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, υποδεικνύοντας την οδό της μείωσης του αφορολογήτου για χρηματοδότηση, ενώ απέρριψε τα νέα σχήματα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις. Όπως είπε, από το 1997 έως το 2015 έχουν τεθεί σε εφαρμογή 50 ρυθμίσεις οφειλών ή 3 ρυθμίσεις τον χρόνο…

Αργότερα, το πρακτορείο Reutersν επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχουςν κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα συνιστούν την εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης, η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στους κόλπους του ESM.

Όσον αφορά τον χρόνο εκδήλωσης των αντιδράσεων με σαφήνεια από την πλευρά της ευρωζώνης -εκτός και εάν υπάρξει συμβιβασμός-, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Αρχικά διέρρευσε πως θα γινόταν συζήτηση επί του ελληνικού θέματος στις 16 Μαΐου, ενδεχόμενο το οποίο όμως φέρεται να απομακρύνεται και πάλι λόγω ευρωεκλογών.

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν η συζήτηση να γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου, αφού έχει δημοσιοποιηθεί νωρίτερα η έκθεση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v