Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή δεδομένων στον τουρισμό από τις εξαγγελίες

Πώς αξιολογούν στο Euro2day.gr τις κυβερνητικές εξαγγελίες Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ), Α. Βασιλικός (ΞΕΕ) και Γρ. Τάσιος (ΠΟΞ). Η θετική υποδοχή και η αναμονή για τα επόμενα βήματα. Από πότε και πώς θα επιδράσουν τα μέτρα στην αγορά.

Αλλαγή δεδομένων στον τουρισμό από τις εξαγγελίες

Θετικά υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση από 24% σε 13% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Μιλώντας στο Euro2day.gr,  ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε πως η αποκλιμάκωση της φορολογίας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και αποτελεί πάγιο αίτημα και της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. «Όλα τα τελευταία χρόνια μιλάμε για την υπερφορολόγηση και πόσο κακό κάνει στις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που αρχίζει η αποκλιμάκωση της φορολογίας, η αντίδρασή μας δεν μπορεί παρά να είναι θετική».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επηρεάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τα δεδομένα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως  «οι τιμές των πακέτων είναι διαμορφωμένες και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν αυτή τη στιγμή». Ανέφερε, ωστόσο, πως θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο

Πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία επαναφοράς του τουρισμού σε ανταγωνιστικά φορολογικά επίπεδα χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός.

Μιλώντας χθες βράδυ στο Euro2day.gr, o πρόεδρος του ΞΕΕ σημείωσε: Είναι  πολύ ευχάριστο το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κλάδος είναι υπερφορολογημένος. Η κίνηση που έγινε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί, όμως, ένα πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε, για να αποφορολογήσουμε έναν υπερφορολογημένο κλάδο.  

Αξιολογώντας τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση ο επικεφαλής του ΞΕΕ επεσήμανε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος υπερφορολογείται τα τελευταία 9 χρόνια. «Δεν εξισορροπείται αυτό με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά ο κλάδος διαμονής έχει επιβαρυνθεί με πολλά τα τελευταία χρόνια: τέλος διαμονής, ΕΝΦΙA στα κτίρια που αποτελούν εργαλείο δουλειάς, δεν είναι το σπίτι ή το εξοχικό μας, καθώς και πάρα πολλοί άμεσοι και έμμεσοι φόροι οι οποίοι επιβλήθηκαν σταδιακά και θα πρέπει να αρθούν με τον ίδιο τρόπο. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε διάρκεια χρόνων»...

Για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, εκτίμησε πως η επίδραση του μέτρου στην τιμή του ελληνικού τουριστικού πακέτου θα είναι μικρή αφού αυτή διαμορφώνεται κυρίως από τις  υπηρεσίες διαμονής.

«Θα επηρεάσει τις τιμές πολύ λιγότερο από τις εκπτώσεις που αναγκάζονται να κάνουν οι ξενοδόχοι υπό την πίεση των τουρ οπερέιτορ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γρ. Τάσιος (ΠΟΞ): Αλλαγή δεδομένων για τα συμβόλαια του 2020

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες στις διαπραγματεύσεις των Ελλήνων ξενοδόχων με τους τουρ οπερέιτορ περιέγραψε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

«Είναι μια θετική εξέλιξη, την οποία διεκδικούσαμε ως αυτονόητη τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν μας χαρίζεται. Είμασταν μεθοδικά σε διάλογο με την κυβέρνηση και το δικαιούμασταν εξαιτίας και της πλάτης που βάλαμε ως ξενοδόχοι στη χώρα και την κυβέρνηση σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια. Προσωπικά ως πρόεδρος και το Δ.Σ της ΠΟΞ αισθανόμαστε δικαιωμένοι  επειδή βρισκόμαστε σταθερά σε διάλογο, χωρίς ακρότητες, με την Πολιτεία και, τελικά, καταφέραμε να γίνουμε σε ένα βαθμό κατανοητοί».

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο επικεφαλής της ΠΟΞ ανέφερε πως η αγορά αναμένει με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν οι τουρ οπερέιτορ.

«Προφανώς θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση κυρίως για το 2020 (καθώς η υπογραφή των συμβολαίων της επόμενης χρονιάς αρχίζει τον επόμενο μήνα), αλλά και στην τρέχουσα περίοδο κατά την οποία η αγορά κινείται εκπτωτικά. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από την αγορά. Θα παραμείνουν οι τουρ οπερέιτορ στα τρέχοντα επίπεδα εκπτώσεων  ή θα κινηθούν για να κερδίσουν κάτι από τη μείωση του ΦΠΑ που εξαγγέλθηκε;

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ βάζει στην εξίσωση και την προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11% από 1/1/2020. Με αυτό τον τρόπο, ο ΦΠΑ μειώνεται στο 11% το 2020 τόσο στις υπηρεσίες διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα) όσο και στην εστίαση. Εξαγγελία την οποία θεωρεί θετική καθώς, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr, εκλαμβάνει ως πολιτική δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή.

«Με αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να χτίσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική για το 2020».

Για την προαναγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων από το 2020 ανέφερε πως θα αποτελούσε επιπλέον τόνωση. Επεσήμανε, ωστόσο, με έμφαση πως η ΠΟΞ επιμένει στη θέση της να εξεταστεί συνολικά το θέμα των εισφορών των εργαζομένων και όχι μόνο των νέων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ξενοδόχων και τουρ οπερέιτορ για τα συμβόλαια του 2020. «Διαμορφώνονται συνθήκες για μια εντελώς νέα διαμόρφωση τιμών. Θα έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε διαφορετικά την τιμολογιακή μας πολιτική έναντι του ανταγωνισμού. Με ένα όριο, φυσικά, αφού παραμένει ο υψηλός συντελεστής φόρου χρήσης και οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι υψηλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v