Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχουν για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου

Να αντιμετωπίσουν τη χρόνια εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου επιχειρούν στην κυβέρνηση, με βάση και τη συμφωνία με τους δανειστές για μεταφορά του οργανισμού στο υπερταμείο.

Τρέχουν για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου

Στην άμεση πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα προτείνει λύσεις για να αντιμετωπιστεί το γνωστό θέμα με τον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) που παρουσίασε ταλαντώσεις, αλλά και θα προετοιμάσει τον Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης ώστε να προκηρυχθεί μελέτη για τις εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των συνολικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, προχωράει το υπουργείο Υποδομών.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, θα εφαρμοστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένα τεχνικά γραφεία, ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο τεχνικός σύμβουλος. Συγκεκριμένα έχουν προσκληθεί οι εταιρείες Σ. Σταθόπουλος - Κ. Φάρρος Σύμβουλοι Μηχανικοί, A.D.T. ΩΜΕΓΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί, ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. και Πρίσμα Σύμβουλοι Μηχανικοί.

Το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, που εκκρεμεί από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, απασχολεί την κυβέρνηση, με αφορμή και τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές για τη μεταφορά του οργανισμού στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ). Η διαδικασία μεταβίβασης στο υπερταμείο έχει καθυστερήσει εξαιτίας σειράς ζητημάτων, όπως η μετατροπή του ΟΑΚΑ σε ανώνυμη εταιρεία, η εξακρίβωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, κ.λπ.

Στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαινόταν πως καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση για χωροταξικούς, νομικούς και άλλους λόγους, στη μεταφορά του συγκροτήματος στο υπερταμείο. Αναφερόταν, επίσης, πως η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2020, με τους ελεγκτές να τονίζουν πως «έπειτα από σειρά καθυστερήσεων», τώρα ασχολούνται με το ζήτημα «ανώτατα στελέχη» της κυβέρνησης. Η τελευταία συμφώνησε με τους δανειστές να προχωρήσει σειρά διαγωνισμών για συντήρηση και επισκευές στο ΟΑΚΑ, ώστε να παραδοθεί «σε καλή κατάσταση» στο υπερταμείο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Χρ. Σπίρτζη, αντικείμενο των υπηρεσιών του Τεχνικού Συμβούλου είναι «η υποστήριξη/συνδρομή της Διεύθυνσης Κτιριακών Υποδομών (Δ21) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον έλεγχο του φακέλου συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η εκπόνηση ελέγχου στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) και η προετοιμασία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ)».

Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα αναλάβει «τον έλεγχο του φακέλου συντήρησης και ιδιαίτερα των εγχειριδίων επιθεώρησης και συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, συμπλήρωση τυχόν ελλείψεών τους και επικαιροποίησή τους στα σημερινά τεχνικά και κανονιστικά δεδομένα», έλεγχο ισχύος απόφασης περιβαλλοντικών όρων όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, αναγνώριση όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ από μηχανικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων ιδιαιτέρως στατικών και Η-Μ (σ.σ. ηλεκτρομηχανολογικών), εντοπισμό των προβληματικών ή ύποπτων προβλημάτων δομικών και Η/Μ στοιχείων των έργων, η έρευνα των οποίων θα ενταχθεί στο αντικείμενο της Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Θα προχωρήσει, όπως προαναφέρθηκε, και στην «εκπόνηση του ελέγχου στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) που παρουσίασε τα προβλήματα ταλαντώσεων, περιλαμβανομένης και της οπτικής επιθεώρησης των δομικών του στοιχείων και του ελέγχου υλικού (εφόσον και όπου κριθεί αναγκαίο)», με παράλληλη «πρόταση ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού του διαζώματος, εφόσον εκ του ελέγχου αποδειχθούν αναγκαίες».

Στην απόφαση επισημαίνεται πως η μελέτη των ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού «και ο επανέλεγχος των υπολογισμών της στατικής επάρκειας των φερόντων στοιχείων (εξεδρών κ.λπ.) όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ θα περιληφθούν στο αντικείμενο της Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων και δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου».

Ο τελευταίος θα διερευνήσει αν πρέπει να προχωρήσει διαγωνισμός-εξπρές για τη μελέτη και υλοποίηση των έργων συντήρησης του φέροντος οργανισμού π.χ. της Στέγης Καλατράβα, «λόγω της ειδικής φύσης των έργων (αναρτημένες καλωδιωτές κατασκευές κ.ά.) και της αναγκαιότητας άμεσης επέμβασης εφόσον απαιτηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v