Τι κερδίζει και τι χάνει ο ΕΦΚΑ από τις ρυθμίσεις χρεών

Στα 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος από τις βελτιωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας, σωρευτικά έως το 2023. Κέρδος 160 εκατ. ευρώ έως το 2020 που θα μειωθεί στα 100 εκατ. το 2023 από τις ρυθμίσεις εκτιμά το υπουργείο Εργασίας. Ποιες αλλαγές τις τελευταίας στιγμής περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο.

Τι κερδίζει και τι χάνει ο ΕΦΚΑ από τις ρυθμίσεις χρεών

Με δύο προσθήκες της τελευταίας στιγμής, στο σκέλος της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο των 120 δόσεων. Έτσι, στη νέα ρύθμιση, θα μπορούν τελικά να μπουν και οι περίπου 1.650 οφειλέτες που έχουν ενταχθεί τελεσίδικα στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον το επιθυμούν.

Στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είχαν αποκλειστή από τη μετάπτωση στη νέα ρύθμιση, όμως το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει τελικά ότι οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στην νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές, δηλαδή τράπεζες και εφορία.

Όσον αφορά τους αγρότες, το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο χρεών που μπορεί να έχει κάποιος ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ και να συνταξιοδοτηθεί, αυξάνεται μεν από τα 4.000 στα 6.000, όμως μόνο για όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εντός του 2019.

Το συνολικό δημοσιονομικό κέρδος από τη νέα ρύθμιση και παρά το γενναίο κούρεμα που προβλέπει ακόμη και για τις αρχικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 59 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και σωρευτικά 159,5 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ θα μειωθεί στα 107 εκατ. ευρώ το 2023.

Αντίθετα, σημαντική είναι η επιβάρυνση του ΕΦΚΑ λόγω των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας. Αναλυτικά, η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ και αγγίζει σωρευτικά τα 348 εκατ. ευρώ το 2023. Στα 19,2 εκατ. ευρώ περίπου, υπολογίζεται το κόστος από τον επανακαθορισμό καταβολής εξόδων κηδείας ενώ δαπάνη ύψους 2,47 εκατ. για το 2019, 1,85 εκατ. για το 2020, 1,24 εκατ. για το 2021 και 620.000 ευρώ το 2022 προκαλείται από την διάταξη που προβλέπει την καταβολή του συνόλου του ποσού της διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας, σύμφωνα με το ν.4387/2016.

Να σημειωθεί ότι το ΓΛΚ εκτιμά πως θα υπάρχει χρονική υστέρηση εσόδων από μια σειρά προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως:

-από τη θέσπιση της τμηματικής καταβολής οφειλών προς τα ταμία. Το εν λόγω μέτρο ωστόσο αναμένεται να επιφέρει βελτίωση στα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων των ανωτέρω φορέων.

-από την αναστολή της καταβολής των προβλεπόμενων εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v