Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «μαξιλάρι» ως 50 δισ. ξανακοιτά τις αγορές η Αθήνα

Τα σενάρια του ΟΔΔΗΧ για τη νέα έκδοση ομολόγου, με το cash buffer να διασφαλίζει την... ηρεμία του οικονομικού επιτελείου. Η καμπύλη αποδόσεων και ο ούριος άνεμος στη δευτερογενή αγορά. Επιστολή σε ESM για το δάνειο του ΔΝΤ.

Με «μαξιλάρι» ως 50 δισ. ξανακοιτά τις αγορές η Αθήνα

Μέσα στον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να κάνει το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές. Λεφτά, το ελληνικό δημόσιο κάθε άλλο παρά χρειάζεται. Το cash buffer φτάνει έως και τα 49 δισ. ευρώ ή στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, εάν συνυπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης, τα οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν εντός Ιουνίου (μετά τη σχετική παράταση) στον λογαριασμό της ΤτΕ, όπου ήδη βρίσκονται περισσότερα από 36 δισ. ευρώ.

Το εγχείρημα της σταδιακής επανόδου, όμως, στις αγορές προϋποθέτει συχνές εκδόσεις και υπ’ αυτό το πρίσμα ήδη εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Η έκδοση τριετούς ομολόγου αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με πληροφορίες. Εξετάζονται όμως παράλληλα ενδεχόμενες επανεκδόσεις πενταετίας ή επταετίας, ακόμα και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.

Η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, πολλαπλάσια δε εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες αναβάθμισης από τη Standard & Poor’s την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ήδη αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν τις ευρωπαϊκές τάσεις, έχοντας πάψει να αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

Νωρίτερα, αύριο, αναμένονται καλά νέα από τις ανακοινώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει προεξοφλήσει πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ και ορισμένες πηγές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Μετά το Πάσχα άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αποστείλει στον ESM και επισήμως το αίτημα πρόωρης προεξόφλησης 3,7 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ , τα οποία έχουν μέσο επιτόκιο 5%. Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. «Χρειάζονται τουλάχιστον 60 ημέρες», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, η οποία προσθέτει, όμως, πως «η δουλειά είναι κλεισμένη» και δεν θα πρέπει να αναμένονται απρόοπτα.

Ήδη άλλωστε από τις 15 Απριλίου ο ESM ξεκίνησε την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του EFSF, η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ενώ μετά τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων η κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των ίδιων δανείων μετά την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου αλλά και η εκταμίευση της «δόσης» κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκτιμήσει ότι η «δόση» των 970 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται και η επόμενη κίνηση έκδοσης ομολόγων, με την οποία μάλιστα ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καλύψει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου τον ετήσιο στόχο του. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, είχε τεθεί στόχος νέων εκδόσεων ύψους έως 7 δισ. ευρώ και ήδη έχουν αντληθεί τα 5 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v