Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές και τη ΔΕΗ για την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος της Κρήτης. Η ανησυχία για ενδεχόμενο μπλακ άουτ είναι έκδηλη όχι μόνο για το καλοκαίρι, οπότε και λόγω της τουριστικής κίνησης ανεβαίνει η ζήτηση ρεύματος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2023.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν έγιναν ορατοί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, με το γενικευμένο μπλακ άουτ και στους τέσσερις νομούς που προκάλεσε βλάβη στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής των Λινοπεραμάτων. Επιπλέον το δίκτυο διανομής στο νησί είναι καταπονημένο και εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία του χειμώνα όπως και των τελευταίων ημερών.
Πέραν των εποχικών ζητημάτων, το πρόβλημα επάρκειας στην Κρήτη είναι οξύτερο καθώς την επόμενη πενταετία δεν θα είναι ολοκληρωμένα και τα δύο έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για την ακρίβεια, με την Πελοπόννησο θα είναι έτοιμη το 2020 και με την Κρήτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2023. Έτσι, με δεδομένη την ανάπτυξη που καταγράφεται αλλά και τις κοινοτικές υποχρεώσεις για απόσυρση παλιών ντιζελοκίνητων μονάδων, το έλλειμμα θα είναι μεγάλο.
Έτσι, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατόπιν σχετικού αιτήματος της δημόσιας εταιρείας καθώς και μετά από γνωμοδότηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (σ.σ. ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) ενέκρινε τη μεταφορά στην Κρήτη 18 φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 22,66 MW. Οι γεννήτριες αυτές θα μείνουν σε μόνιμη βάση στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Αθερινόλακκου μέχρι το 2023.
Την ίδια στιγμή, όμως, κι επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προβλέψει πως την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 και του 2020 θα υπάρχει έλλειμμα στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης 50 MW και 69 MW, αντίστοιχα, η ΡΑΕ ενέκρινε και το αίτημα για την ενοικίαση γεννητριών ισχύος 18 MW για τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2019, με δυνατότητα παράτασης έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται, όπως προκύπτει και από τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ (3 Απριλίου), ότι τα κόστη από τη μίσθωση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών θα κληθούν να τα πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Σε ενδεχόμενο δε, καθυστέρησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν κάθε χρόνο κόστη 350 εκατ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ για τις ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔEH στην Κρήτη.