Μπαίνει μπροστά το σχέδιο αποπληρωμής του ΔΝΤ

Ωθηση από Κομισιόν στην Αθήνα για να ξαναβγεί στις αγορές. Πήρε την πολύ θετική έκθεση που ζητούσε η Γερμανία. Παραμένει ανήσυχη η ΕΚΤ. Οι ενστάσεις που έγιναν… αστερίσκοι. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Μπαίνει μπροστά το σχέδιο αποπληρωμής του ΔΝΤ

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας και Κομισιόν για την έκθεση και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης απέδωσαν καρπούς. Η έκθεση για πρόταση εκταμίευσης του 1 δισεκατομμυρίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, στο άτυπο Eurogroup, ως έχει, καθώς χθες το EuroWorkingGroup έδωσε το πράσινο φως, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Τώρα το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον στο Βουκουρέστι αλλά μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του IMF. Εκεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, θα επεκταθούν οι συζητήσεις για το πώς και πότε θα αποπληρώσει η Αθήνα πρόωρα τα δάνεια του IMF. Ηδη, όπως είχαμε γράψει από τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αποπληρώσει το IMF για να το «διώξει» από την Ελλάδα, εκπληρώνοντας προεκλογική του δέσμευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM επικροτούν και «σπρώχνουν» προς νέα έξοδο της χώρας μας στις αγορές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα αλλά και για να δοθεί ένα πιο επίσημο «σήμα» στους υπουργούς Οικονομικών ότι η Ελλάδα ανέκαμψε και κέρδισε το στοίχημα των αγορών.

Η στρατηγική είναι να αποσπάσει η χώρα μας τη συναίνεση, ώστε να αποπληρώσει ή μερικώς ή όλο το ποσό των δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Ηδη το IMF επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως το ίδιο δεν είναι αρνητικό.

Τι σημαίνει η έκθεση της Κομισιόν

Εξαρχής υπήρχαν οι «γκρίνιες» τόσο για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, όσο και για τις προσλήψεις στο δημόσιο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις προεκλογικές παροχές αλλά και πιθανές αποφάσεις από το ΣτΕ, που θα έφερναν πληρωμές αναδρομικών.

Ομως όλα αυτά περάσανε στα «ψιλά γράμματα» και στις «ανησυχίες», με κεντρικό, όμως, θέμα την απόφαση ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια της δεύτερης αξιολόγησης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Eurogroup αύριο θα εγκρίνει τη σύσταση και έτσι το «παιχνίδι» συνεχίζει να κινείται βάσει του αρχικού σχεδιασμού, που προϋποθέτει να μην υπάρχουν εστίες ανισορροπίας ενόψει ευρωεκλογών αλλά και εθνικών εκλογών.

Εάν η ίδια έκθεση έφτανε στο τραπέζι του EuroWorking Group τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα δεχόμασταν «κόκκινες κάρτες» από τις περισσότερες χώρες και διαπραγμάτευση μέχρι να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων, και έως ότου ικανοποιηθεί η EKT, που σε αυτή την περίπτωση έμεινε μόνη να ανησυχεί για τις μελλοντικές ανισορροπίες που μπορεί να παρουσιαστούν στον τραπεζικό τομέα. Τώρα, ακόμα και η «σκληρή» Γερμανία ζήτησε απλά μια πολύ θετική έκθεση, για να μπορέσει να την περάσει από τη Βουλή της.

Αυτό θεωρείται μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει εθνικών εκλογών, καθώς δεν είναι λίγοι οι αστερίσκοι που παραμένουν. Βεβαίως το κλίμα παραμένει θετικό και απέχει πολύ από διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δανειστές στα κάγκελα» και ψυχροπολεμικό κλίμα όπως το 2015. Μάλιστα στις Βρυξέλλες, όπως έχουμε μάθει, έχουν σταματήσει να διερωτούνται από πού πηγάζουν τα δημοσιεύματα αυτά.

Βέβαια, η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης δεν βάζει οριστική τελεία στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πολιτική «εξυπηρέτηση», όμως αναθεωρήσεις μπορεί να ζητηθούν τόσο τον Ιούνιο του 2019 όσο και τον Φεβρουάριο του 2020, μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εκεί θα φανούν και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις παροχές, αλλά και εάν αποφορτίστηκε ο τραπεζικός τομέας από μεσοπρόθεσμα ρίσκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v