Το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί σύντομα να υλοποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χώρα να ισχυριστεί πως έχει κάνει ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική εξομάλυνσή της, γράφει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί από καιρό φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να μειώσει τα κόστη αναχρηματοδότησης των δανείων της.
Η συζήτηση περί των σχεδίων πρόωρης αποπληρωμής έρχονται την ώρα που η χώρα κινείται πιο κοντά στην υλοποίηση των πρώτων μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια, ωστόσο, σύμφωνα με δυο Έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, εξετάζεται ένα τέτοιο βήμα.
Μια τέτοια κίνηση, σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των φετινών βουλευτικών εκλογών, καθώς θα έρθει να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και πως η χώρα θα μπορούσε να αρχίσει να αποκόβεται από τους πιστωτές. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί πως μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, μειώνοντας ως εκ τούτου την ανάγκη επίβλεψης από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, για την πρόωρη αποπληρωμή απαιτείται πρώτα το «πράσινο φως» της ευρωζώνης, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να εξαιρέσουν το δικό τους δικαίωμα για πρόωρη αποπληρωμή με ανάλογο ποσό από την Ελλάδα -όπως είχε γίνει αντίστοιχα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλει κάποιο επίσημο αίτημα, αν όμως το πράξει, δεν είναι δεδομένο πως θα συμφωνήσει η ευρωζώνη. Και αυτό διότι ορισμένες χώρες θα αμφισβητήσουν αν η πρόωρη αποπληρωμή θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα, και δεν θα αφορά μόνο την αντικατάσταση επίσημου χρέους με δάνεια από την αγορά. Έτσι, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποδείξει στους πιστωτές της πως τα σχέδιά της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν φιλόδοξα.