Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση δημιούργησε τους Ελληνες τουρίστες των... 300 ευρώ

Στροφή των Ελλήνων στα φθηνά ταξίδια στο εξωτερικό.  Ιδιότυπη ταξιδιωτική «φτωχοποίηση» έναντι των Ευρωπαίων ταξιδιωτών καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Γιατί «ξαναβλέπουν» προς τους Έλληνες πελάτες οι ξενοδόχοι.

Η κρίση δημιούργησε τους Ελληνες τουρίστες των... 300 ευρώ

Ταξιδεύουν ξανά στο εξωτερικό οι Έλληνες, αλλά έγιναν τουρίστες των 300 ευρώ, καθώς ξοδεύουν λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με την προ-μνημονίων εποχή. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία της ΤτΕ, ταυτόχρονα, απεικονίζουν την τεράστια «ψαλίδα» που δημιουργήθηκε στην εποχή των μνημονίων σε ότι αφορά τα χρήματα που δαπανούν οι Έλληνες στα ταξίδια τους εκτός  συνόρων σύγκριση με όσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την ιδέα να σταματήσουν τα ταξίδια εκτός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2005 ήταν 3,63 εκατ. ενώ το 2017 είχαν υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα 7,68 εκατ. ταξιδιώτες.

Για να διασώσουν το μείζον (σ.σ τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός συνόρων), όμως, χρειάστηκε να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά το κόστος των ταξιδιών τους. Έτσι, ενώ το 2005 οι Έλληνες είχαν δαπανήσει για ταξίδια στο εξωτερικό 2,44 δισ. ευρώ, το 2017 ξόδεψαν 1,9 δισ. ευρώ. Αν και οι ταξιδιώτες, στο μεταξύ, είχαν διπλασιαστεί…

Στην πράξη, δηλαδή, οι Έλληνες αποφάσισαν να… κόψουν το πορτοφόλι τους στη μέση με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη τους ανά ταξίδι η οποία το 2005 ήταν 672,6 ευρώ να… κατρακυλήσει στα 247,8 ευρώ ανά ταξίδι το 2017. Ακόμα και στο καλύτερο τρίμηνο του 2018 (το δεύτερο από τα τρία για τα οποία υπάρχουν σχετικά στοιχεία) η μέση δαπάνη των Ελλήνων για κάθε ταξίδι τους εκτός συνόρων δεν ξεπέρασαν τα 325,6 ευρώ. Στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2018  η αντίστοιχη δαπάνη διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 250 ευρώ ανά ταξίδι.

Η οικονομική κρίση και η στροφή των Ελλήνων στα φθηνά ταξίδια είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί  χάσμα ανάμεσα στα χρήματα που ξοδεύουν ανά ταξίδι οι Έλληνες στο εξωτερικό και οι ξένοι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2008 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι Ελλήνων και ξένων τουριστών ακολουθούσαν παράλληλη τροχιά ενώ από το 2009 άρχισαν να αποκλίνουν σταθερά. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μια ιδιότυπη ταξιδιωτική «φτωχοποίηση» των Ελλήνων έναντι των άλλων Ευρωπαίων τουριστών.

Ενδεικτικό της ψαλίδας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων είναι το γεγονός πως στην αρχή της οικονομικής κρίσης  (2008) οι Έλληνες ξόδευαν κατά μέσο όρο 711,6 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους εκτός συνόρων. Ποσό που ήταν 109 ευρώ μικρότερο από όσα ξόδευαν οι Γερμανοί (821 ευρώ) και 114 ευρώ λιγότερα απ’ όσα δαπανούσαν οι Βρετανοί στην Ελλάδα (825,2 ευρώ).

Το 2017 η «ψαλίδα» είχε γίνει χάσμα καθώς οι Έλληνες δαπανούσαν κατά μέσο όρο 247,8 ευρώ, δηλαδή   441 ευρώ λιγότερα από τους Γερμανούς (688,8 ευρώ) και 440 ευρώ λιγότερα από τους Βρετανούς (687,8 ευρώ). Οι Έλληνες ταξιδιώτες, δηλαδή, ξοδεύουν πλέον κάτι περισσότερο από το 1/3 όσων δαπανούν Γερμανοί και Βρετανοί στην Ελλάδα. Και το χάσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν Γερμανοί και Βρετανοί δεν είχαν μειώσει κατά μέσο όρο τις δαπάνες τους κατά 150 Ευρώ ανά ταξίδι…

Στροφή στις διακοπές στο εξωτερικό

«Μια ζωή την έχουμε» ή «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Οι δύο γνωστές φράσεις θα μπορούσαν να αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη στροφή των Ελλήνων σε ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, έστω πολύ μικρότερου κόστους με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Τη στροφή των Ελλήνων σε ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό αποτυπώνουν ανάγλυφα τα συγκρίσιμα στοιχεία εννεαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδας για την περίοδο  2016-2018.

Η αύξηση των ταξιδιών αναψυχής εκτός συνόρων  των Ελλήνων την τελευταία τριετία, μάλιστα, συνδυάστηκε με υποχώρηση των επαγγελματικών ταξιδιών. Εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα ταξίδια αναψυχής να φθάσουν, πλέον, σε όγκο τα επαγγελματικά ταξίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πληρωμές Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό ήταν 483,1 εκατ. ευρώ  στο εννεάμηνο του 2016 και είχαν σκαρφαλώσει στα επίπεδα των 604,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Οι δαπάνες (πληρωμές) για επαγγελματικά ταξίδια, στον αντίποδα, υποχώρησε από 704,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2016 στα 614,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς ερμηνεύουν την αύξηση των δαπανών των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό στη γενική τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο αυξημένο κόστος των διακοπών στην Ελλάδα για τους ντόπιους.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στο Euro2day.gr πως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα επεξεργάζονται, ήδη, τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους Έλληνες, αξιοποιώντας την θετική διάθεση που εκδηλώνουν για ταξίδια.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι «ξαναβλέπουν» με άλλο μάτι τους Έλληνες πελάτες για έναν, επιπλέον, λόγο. Το γεγονός πως αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα, αρχής γενομένης από το 2018.

Η ένδειξη επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς οι συνολικές δαπάνες (πληρωμές) των Ελλήνων για ταξίδια εκτός συνόρων αυξήθηκαν από 1,45 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017 στα 1,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Άνοδος η οποία υπερκάλυψε τη μείωση που είχε καταγραφεί το 2017 (1,45 δισ. ευρώ)  έναντι του 2016 (1,52 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v