Ξαναγράφουν οι θεσμοί την έκθεση για την πρώτη κατοικία

Νέα αξιολόγηση σήμερα από τους θεσμούς, με τα νέα δεδομένα. «Πολύ θετική» έκθεση θέλει η Γερμανία για να περάσει την έγκριση της δόσης από το κοινοβούλιό της. Συνεχίζουν οι χαμηλοί τόνοι λόγω ευρωεκλογών. Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ξαναγράφουν οι θεσμοί την έκθεση για την πρώτη κατοικία

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Η χθεσινή αναδίπλωση της κυβέρνησης φέρνει τους θεσμούς να σβήνουν και να ξαναγράφουν την έκθεση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Οπως μας ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το draft της έκθεσης των θεσμών που υπήρχε μέχρι χθες το πρωί ήταν «αρνητικό» ως προς την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ το θέμα συσχετίζεται και με τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα.

Τώρα όμως οι θεσμοί πρέπει να μελετήσουν τα νέα στοιχεία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών, αν και όπως σημειώνει μια εκ των πηγών, η έκθεση αναμένεται να γραφτεί και να… ξαναγραφτεί μέχρι να πάρει την τελική της μορφή.

Η πολιτική πλευρά των θεσμών δεν δίνει προς το παρόν πολλές ελπίδες για εκταμίευση της δόσης μετά το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου και αυτό έχει να κάνει με την «κάθετη» στάση της ΕΚΤ.

«Την Κομισιόν απασχολεί περισσότερο η προστασία της πρώτης κατοικίας και εκεί μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Από την άλλη, την ΕΚΤ απασχολούν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ζητείται μεγαλύτερη υποχώρηση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε η δεύτερη πηγή, σημειώνοντας ότι κάπου εκεί σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις.

«Η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για το εάν υπάρχουν ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Κοιτά τη βιωσιμότητα του ευρωσυστήματος και μέσα σε αυτό εμπίπτει η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, ώστε να εξαλειφθούν τα μεσομακροπρόθεσμα ρίσκα», συμπληρώνει ο αξιωματούχος.

Η Κομισιόν, πάντως, όσο και μερίδα του Eurogroup αναμένουν ότι στο τέλος, η απόφαση θα δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό όμως φέρνει δύο σενάρια:

1. Ρύθμιση της πρώτης κατοικίας με αστερίσκο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια (ώστε να ικανοποιηθεί η ΕΚΤ).

2. Η λύση της σιωπηλής παράτασης που όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν φέρνει τον εξορθολογισμό του διάδοχου νόμου μέσω της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν και Αθήνας τον Ιούνιο. Αυτό το σενάριο προϋποθέτει, ίσως, να πραγματοποιηθούν εκλογές πριν τον Ιούνιο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε συνομιλίες και συμβιβασμούς σε ένα τέτοιο φλέγον θέμα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Πάντως η Γερμανία, όπως μας είπε τρίτη πηγή, «έστειλε» μήνυμα στους θεσμούς στο προηγούμενο EWG ότι θέλει μια «πολύ θετική» έκθεση για την Ελλάδα λόγω ευρωεκλογών.

Η ΕΚΤ και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος

Παράγοντας του ευρωσυστήματος, πάντως, μας εξέθεσε και μια άλλη πλευρά του θέματος: Οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια για το 2019-2020 και οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ αναμένεται να «γκρινιάξουν» για την αξιοπιστία τους, σε περίπτωση «υπεραισιοδοξίας».
Γι' αυτό η ΕΚΤ αναμένεται να εμπιστευτεί μόνο μια ανεξάρτητη έκθεση που θα διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η «σκληρότητα» που δείχνει τελευταία η ΕΚΤ, όχι μόνο στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αλλά και για τη ρευστότητα στην αγορά, και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που παραμονεύουν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Αθήνα. Και μπορεί οι αγορές διεθνώς να «καλωσόρισαν» την επαναφορά των φθηνών δανείων TLTROs (αν και με λιγότερο ελκυστικούς όρους), το νέο σήμα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Εσθονίας για επαναφορά του Quantitative Easing (QE) σε περίπτωση ισχυρού σοκ στην ευρωζώνη, προκάλεσε πολλές ανησυχίες. Ιδιαίτερα τώρα που ο Mario Draghi ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΕΚΤ. Οι κρούσεις για τους κινδύνους συνεχείς, όμως οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τις ευρωεκλογές.

Οσο για τη δόση, κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, με την πιθανότητα να δοθεί ταυτόχρονα με την επόμενη δόση του Ιουλίου να υπάρχει στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v