Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Τρεις πυλώνες στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Το πρώτο βήμα γίνεται με την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, που αφορά 150.000 δανειολήπτες. Τα άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απάντηση του Γ. Δραγασάκη στην αντιπολίτευση. Πώς τοποθετούνται τα κόμματα στην Ολομέλεια.

Δραγασάκης: Τρεις πυλώνες στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Μια συνολική στρατηγική για το στεγαστικό πρόβλημα -το οποίο αναμένεται να οξυνθεί λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως το Airbnb- ξεδίπλωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. To σχέδιο περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου αλλά και την «παραγωγή» στέγης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία για την πρώτη κατοικία, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «θα ψηφίσουμε. Θα προχωρήσουμε. Θα δούμε στην πράξη και μπορεί να επανέλθουμε». Παράλληλα απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω τους βουλευτές που μιλάνε υποτιμητικά για συμβιβασμό. Υπάρχουν λύσεις που προκύπτουν από τον συγκερασμό θέσεων και από τις ανάγκες».

Σχετικά με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία επεσήμανε πως με βάση τα στοιχεία των τραπεζών καλύπτονται 150.000 άτομα (δηλαδή το 70%) και το ποσό ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα και όσοι είχαν επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, λέγοντας πως «αρχικά μας έλεγαν πως αυτό είναι περίπλοκο και δεν συμβαίνει στην Ευρώπη. Αυτός ο χώρος είναι μία εστία κοινωνικών δραμάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρουσε καμπανάκι για τις διαστάσεις που θα πάρει το στεγαστικό πρόβλημα το επόμενο διάστημα, αναφερόμενος και σε μία σειρά παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπισή του. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως εκτός από την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, υπάρχει και η διάσταση του επιδόματος ενοικίου.

Επίσης μίλησε για έναν τρίτο πυλώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι η παραγωγή στέγης. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «μπορούμε να δούμε προγράμματα», μιλώντας για προσφορά στέγης είτε με παραγωγή κατοικίας είτε με ενοικίαση. Μάλιστα αναφέρθηκε στον συνδυασμό κρατικής χρηματοδότησης και ΣΔΙΤ με συγκεκριμένες προτεραιότητες (π.χ. φοιτητικές εστίες).

Μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε πως στόχος της ρύθμισης που ψηφίζεται σήμερα είναι να μπορέσουν οι δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν (καθώς η χώρα έχει τον υψηλότερο δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Σημείωσε πως με το νόμο Κατσέλη μεταφέρθηκε το θέμα από τις τράπεζες στα δικαστήρια με 140.000 υποθέσεις να είναι εκκρεμείς, ενώ απαντώντας στα όσα είπε η αντιπoλίτευση υπογράμμισε πως «καθυστερήσαμε γιατί υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές απόψεις».

Συνέχισε τα βέλη προς την αντιπολίτευση λέγοντας πως «ο κόσμος μάς ψήφισε το 2015 και θα μας ξαναψηφίσει τώρα. Όχι γιατί είμαστε αλάνθαστοι. Μερικές φορές κάνουμε ασυγχώρητα λάθη. Αλλά ο κόσμος ξέρει ότι αν υπάρχει ελπίδα, αυτή είναι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν λύσουμε εμείς τα προβλήματα, θα χειροτερέψουν».

Ξεδιπλώνοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως ακολουθεί το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, στο οποίο πιθανότατα θα είναι και η διάταξη για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει το νομοσχέδιο για τον πολυετή σχεδιασμό του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, που είναι ήδη στη διαβούλευση.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για την πρώτη κατοικία

Στην Ολομέλεια συζητείται η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και την Ενωση Κεντρώων. Η τροπολογία -με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή της Βουλής από την πλευρά των τραπεζών- αφορά 150.000 δανειολήπτες, δηλαδή το 70%.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δήμας αναφέρθηκε στο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», λέγοντας «δεν είχατε σχέδιο, είτε λέγατε συνειδητά ψέματα είτε είχατε αυταπάτες». Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» το ότι η τροπολογία για την πρώτη κατοικία κατατέθηκε μεσάνυχτα και συζητήθηκε την επόμενη ημέρα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, ενώ επεσήμανε πως μένει ένα παραθυράκι που επιτρέπει να ξεφύγουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο «γαλάζιος» εισηγητής, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά, έθεσε και το ερώτημα αν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στη Βουλή επεσήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία παρά το ότι δεν είναι ιδανική λύση. Αργήσατε πολύ και χάθηκε πολύτιμος χρόνος και για τους δανειολήπτες και για την οικονομία».

Για «διάταξη μη προστασίας της πρώτης κατοικίας» έκανε λόγο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπολος. Συνέχισε λέγοντας, «είστε μια κυβέρνηση που υιοθετεί οτιδήποτε για να κερδίσει λίγες μέρες εξουσίας» και επεσήμανε πως «τα παραδώσατε όλα και γι' αυτό θα καταψηφίσουμε αυτή τη διάταξη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε πως «δεν είναι διάταξη ούτε για τους συνεπείς ούτε για τους αδύνατους, απλώς διασφαλίζει τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για να παραμείνουν λίγο καιρό ακόμα». Επεσήμανε μάλιστα πως «λυπάμαι που η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια διάταξη που δεν λύνει τα προβλήματα. Αφού υπάρχουν πρόθυμοι να την ψηφίσουν, θα τη βρουν μπροστά τους».

Από το ΚΚΕ ο Σάκης Βαρδαλής επεσήμανε πως «η τροπολογία είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα ρυθμίσεων εις βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών» και μίλησε για ένα συμβιβασμό «που αποδεικνύει ότι η ενισχυμένη εποπτεία είναι εδώ και παραμένει». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ανέφερε το παράδειγμα μιας οικογένειας με δύο εργαζόμενους, λέγοντας πως δεν καλύπτεται από τη ρύθμιση, αν οι μισθοί τους ξεπερνούν τα 750 ευρώ, ακόμα και αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Τέλος, ανέφερε πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία και κάλεσε τους εργαζόμενους «να αποτρέψουν 100.000 και πάνω πλειστηριασμούς που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια».

Κριτική πως τα όρια που έχουν μπει είναι πολύ χαμηλά άσκησε από την Ενωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία, παρόλο που είναι ελλιπής». Ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις της Ένωσης Κεντρώων επεσήμανε πως «έχουμε καταθέσει ρύθμιση ώστε αν κάποιος έχει πληρώσει το ένα τρίτο της οφειλής του να μπορεί να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Επίσης θα πρέπει να δούμε ίσως και την προστασία δεύτερης κατοικίας, αν το άθροισμα αντικειμενικών αξιών (συνολικά) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v