Η Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξη για την Ελλάδα, που το μόνο που εύχεται είναι να υπήρχαν περισσότερες μετοχές για να αγοράσει.
«Είμαι σούπερ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία», δήλωσε στο Bloomberg ο Joseph Oughourlian, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία asset management των 1,8 δισ. δολαρίων το 2005.
«Όλοι οι καταλύτες βρίσκονται σε αναστροφή, αντίθετα με πολλές χώρες -όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η οικονομία έχει πολύ γερές βάσεις, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη».
Ο Oughourlian είναι μεταξύ αυτών που «στοιχηματίζουν» πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα εν μέσω μιας μεγάλης ανάκαμψης, μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει κάνει άλμα 16% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας το καλύτερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων δύο δεκαετιών, έναντι ανόδου 12% των ευρωπαϊκών μετοχών. Πέρυσι, η Ελλάδα κατέγραψε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007 ενώ αυξάνονται οι εικασίες πως η φιλικότερη προς την αγορά αντιπολίτευση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τον Μάιο.
Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι πως αφού αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν μένουν και πολλά άλλα εγχώρια plays. Έχει αγοράσει μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Ελληνικών Χρηματιστηρίων.
Η Amber Capital, η οποία ειδικεύεται στην ανατολική Ευρώπη, έχει ιστορικό ως contrarian στην περιοχή. Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Oughourlian ήταν επίσης αισιόδοξος για την Ιταλία, όπου οι μετοχές έχουν έκτοτε κάνει «βουτιά», λόγω των ανησυχιών αναφορικά με το αυξανόμενο χρέος και την υποτονική ανάπτυξη της χώρας. Αρνήθηκε πάντως να αναφέρει στοιχεία για τις αποδόσεις που είχε.
Η Amber δεν είναι το μόνο fund που ευνοεί την Ελλάδα. Η Marathon Asset Management LLP ανέφερε σε σημείωμά της στις 28 Φεβρουαρίου πως η χώρα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει «μια σημαντική ευκαιρία αξίας», αν και η οικονομική ανάκαμψη παίρνει περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν.
Φυσικά, η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει τελείως. Η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της σε ό,τι αφορά ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εγείροντας ανησυχίες στους πιστωτές. Το ΔΝΤ είπε επίσης αυτόν τον μήνα πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και πως τα πτωτικά ρίσκα έχουν αυξηθεί.
Το ΧΑ έχει καταγράψει πτώση 57% την τελευταία δεκαετία, έναντι κερδών 112% που έχει καταγράψει ο Stoxx Europe 600.
Πέραν της Ελλάδας, ο Oughourlian αναφέρει πως οι συνεχιζόμενες εκροές από την Ευρώπη οφείλονται σε μια παρανόηση: ότι το Brexit είναι η αρχή της διάλυσης της περιοχής. Κατά τον ίδιο, όμως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. «Αυτό που βλέπουν οι Ευρωπαίοι είναι πως είναι εξαιρετικά διχαστικό. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο. Το ειρωνικό είναι πως το πρώτο αποτέλεσμα αυτού στην Ευρώπη είναι πως ο ευρωσκεπτικισμός έχει καταρρεύσει».