Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν την τελευταία πενταετία οι σύντομες «αποδράσεις» (city breaks) ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα, σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού, με την σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και την αλματώδη άνοδο της ζήτησης από ξένους επισκέπτες για ιδιωτικές κατοικίες στο κέντρο της πόλης οι οποίες νοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών κρατήσεων τύπου Airbnb.
Από τα σχετικά διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως η ελληνική πρωτεύουσα εξελίχθηκε σιωπηρά σε ραγδαία ανερχόμενο προορισμό ταξιδιών city break των Ευρωπαίων, αλλά όχι μόνο. Επιβεβαιώνεται, ταυτόχρονα, πως τα ταξίδια city break είχαν σημαντική συμβολή στο «ράλι» που πραγματοποιεί την τελευταία εξαετία ο ελληνικός τουρισμός.
Σύμφωνα με διασταυρωμένα, ανεπίσημα στοιχεία προερχόμενα από επενδυτικές πηγές που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που επέλεξαν την Αθήνα για μια διήμερη ή τριήμερη απόδραση, οκταπλασιάστηκαν την περίοδο 2013-2018 καταγράφοντας αύξηση 706%. Για να γίνει αντιληπτό το «μπουμ» της ζήτησης για σύντομες αποδράσεις στην Αθήνα αρκεί να αναφέρουμε πως στο ίδιο διάστημα (2013-2018) το αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωνε αύξηση 119% των αφίξεων ταξιδιωτών που ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται ένα από τα αδιαμφισβήτητα success story αεροδρομίων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008) και τρία μετά την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων ο ελληνικός τουρισμός έβλεπε το 2013 τη ζήτηση για ταξίδια προς τη χώρα μας να ξεκινά μια τρελή ανοδική κούρσα η οποία συμπλήρωσε, ήδη, μια εξαετία.
Ήταν η στιγμή που η Αθήνα μπήκε στο «υπ’ όψη» όσων προγραμμάτιζαν ένα ταξίδι «σφηνάκι» διακοπών (city break) εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (low cost carriers) και ιδιωτικών κατοικιών που προσφέρονταν σε τουρίστες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας κρατήσεων Airbnb η οποία ξεκινούσε την «απογείωσή» της.
Στην τριετία 2014-2016 οι ταξιδιώτες που επέλεξαν την Αθήνα για ένα city break κατέγραψαν άνοδο 28% το 2014, 23% το 2015 και 11% το 2016. Μια ανοδική τροχιά η οποία έδειχνε να χάνει ύψος στα τέλη του 2016.
Το «Bing Bang», ωστόσο, των ταξιδιών city breaks στην Αθήνα φαίνεται πως συνέβη το 2017. Ήταν η χρονιά που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, ο αριθμός των ταξιδιωτών που επέλεξαν την Αθήνα για ένα διήμερο ή τριήμερο, αυξήθηκαν 81% σε σύγκριση με όσους ήρθαν στην πόλη το 2016.
Όπως φαίνεται, μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονιά οι ταξιδιώτες city break ήταν αυτοί που τροφοδότησαν, σχεδόν αποκλειστικά, την άνοδο της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στην Αθήνα. Κι αυτό καθώς, την ίδια στιγμή που οι ταξιδιώτες city break αυξάνονταν 81%, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που ήρθαν συνολικά στην Αθήνα κατέγραφαν αύξηση 6%.
Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και μετά το «μπουμ» του 2017 οι ταξιδιώτες city breaks αυξήθηκαν επιπλέον 32% την αμέσως επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2018. Ένα ράλι που στο τέλος της περιόδου 2013-2018 είχε προλάβει να «γράψει» + 706%.
Κι επειδή η συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου εισέρχεται σε νέα φάση έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως τα ταξίδια city break έφεραν πολύ κόσμο στην Αθήνα στους μήνες κατά τους οποίους τα περισσότερα (εποχικά) ξενοδοχεία στις δημοφιλείς ελληνικές παραλίες παρέμεναν κλειστά.
Αξίζει να αναφέρουμε, μάλιστα, τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι ταξιδιώτες που ήρθαν για city break στην Αθήνα στο διάστημα Οκτωβρίου 2017-Απριλίου 2018. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει πως τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι ταξιδιώτες city break από τη Γερμανία και την Ιταλία (+12%) ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 8%. Ακολούθησαν σε άνοδο οι ταξιδιώτες που ζουν μόνιμα στη Γαλλία ενώ 5% αυξήθηκαν οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ και την Ισπανία και 4% οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.