Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Τι ισχύει ανάλογα με το επάγγελμα, το είδος απασχόλησης και τους εργοδότες. Τι θα πληρώσουν όσοι υπόκεινται σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ για τον Ιανουάριο και τι από Φεβρουάριο και μετά.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Το νέο τοπίο στις εισφορές των ασφαλισμένων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι» παρουσιάζει σήμερα το Euro2day.gr, καταγράφοντας τα διαφορετικά ποσοστά που αντιστοιχούν κατά περίπτωση.

Οι «ταχύτητες» είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα όσοι έχουν έως δύο εργοδότες, αντιμετωπίζονται ως οιωνοί μισθωτοί, διατηρώντας τις εισφορές στο επίπεδο του προηγούμενου έτους, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πολλαπλούς εργοδότες, που καλούνται να καταβάλλουν εισφορές μειωμένες στο 13,3% από 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία.

Προσοχή όμως, γιατί για όλους όσοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, οι εισφορές υπολογίζονται πλέον με βάση τον κατώτατο μισθό. Έτσι, ενώ για τον Ιανουάριο η βάση υπολογισμού θα είναι τα 586,08 ευρώ, από τον Φεβρουάριο και μετά θα ανέλθει στα 650 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως οι εισφορές επικούρησης μειώνονται στο 6,5% (από 7% σήμερα), επιμερισμένες σε 3,25% για τους εργοδότες (από 3,5% σήμερα) και 3,25% για τους εργαζόμενους (επίσης από 3,5%), από την 1η Ιουνίου 2019.

Μπορούν βέβαια να πληρώσουν περισσότερα εφόσον το επιθυμούν, για όσο διάστημα μπορούν ή θέλουν και η μελλοντική παροχή (σύνταξη ή εφάπαξ) θα διαμορφωθεί αντίστοιχα. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ έχει παράλληλη απασχόληση και διπλή ιδιότητα (για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενος του πρώην ΕΤΑΑ), θα καταβάλλονται οι ελάχιστες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, μόνο όμως για μία από τις δύο περιπτώσεις.

Την «κωδικοποίηση» των περιπτώσεων έκανε ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία - ΙΚΑ», που επισημαίνει ότι οι εισφορές για τους απασχολούμενους με μπλοκάκι που εντάσσονται στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών, ήτοι εντάσσονται στο άρθρο 39 του Νόμου Κατρούγκαλου, παράγραφος 9, διαμορφώνονται κατά περίπτωση ως εξής:

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν συνολικά εισφορές 27,10%, εκ των οποίων οι ίδιοι θα πληρώσουν 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγεία, ενώ οι εργοδότες τους 13,33% και 4,55% αντίστοιχα.

- Μηχανικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλουν επίσης συνολικά 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ, επιμερισμένο αντίστοιχα για τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Θα καταβάλλουν όμως επιπλέον 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ από Φεβρουάριο και για κάθε επόμενο μήνα του 2019).

- Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ ΤΑΝ. Θα πληρώσουν δηλαδή συνολικά 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ από Φεβρουάριο και μετά).

- Να σημειωθεί εδώ ότι δυνητικά και για τους υγειονομικούς, ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία παραμένουν στο 27,10% επί του εισοδήματός τους, ενώ για πρόνοια - εφάπαξ οι εισφορές ορίζονται σε 4% επί του κατώτατου μισθού, ήτοι 23,44 ευρώ για Ιανουάριο και 26 ευρώ για Φεβρουάριο. Όμως, ο κ. Μπούρλος επισημαίνει πως οι υγειονομικοί δεν μπορούν να ασφαλίζονται με το καθεστώς των οιονεί μισθωτών και το άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει σχετικού εγγράφου του υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο γνωστός νομικός, τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με τίτλους κτήσης ισχύουν οι εισφορές 13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία. Στην ίδια κατηγορία ασφαλισμένων που υποβάλλουν εισφορές της τάξης του 20,28% εντάσσονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσίες με 3 ή περισσότερους εργοδότες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v