Α. Ανδρεάδης (Sani/Ikos): Ηρθε η ώρα του «λογαριασμού» στον τουρισμό

«Γυαλίζουμε τη φλούδα ενός σάπιου μήλου» ανέφερε ο δ/νων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου sani/Ikos κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί νέο μοντέλο ανάπτυξης. Το όραμα να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε προορισμό life style.

Α. Ανδρεάδης (Sani/Ikos): Ηρθε η ώρα του «λογαριασμού» στον τουρισμό

Την άποψη πως η βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού επιβάλλει να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε προορισμό life style, αποφεύγοντας τα λάθη χωρών όπως η Ισπανία, εξέφρασε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο δ δ/νων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού και το μοντέλο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί για τη μελλοντική του ανάπτυξη, ο Α. Ανδρεάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «γυαλίζουμε τη φλούδα ενός μήλου που στο εσωτερικό του είναι σάπιο». Κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «τοξικό περιβάλλον» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, παρά τα βήματα προς τα μπρος που έχει κάνει ο ελληνικός τουρισμός.

Η βιωσιμότητα, εξήγησε, συνδέεται με την ποιότητα. Οι αριθμοί μεγάλωσαν καθώς ξεπεράσαμε τα 30 εκατ. ξένους επισκέπτες, αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα έσοδα ανά διανυκτέρευση παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια αν και θα έπρεπε να καταγράφουν ετήσια άνοδο της τάξης του 5% για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εσόδων ανά διανυκτέρευση (σ.σ υποστήριξε πως δεν είναι σωστό να γίνονται εκτιμήσεις με βάση το έσοδο ανά ταξίδι αφού άλλοι τουρίστες έρχονται για μια μέρα και άλλοι για πολύ περισσότερες) μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επενδύσεων, μείωσης φόρων και μεταφοράς πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους.

Σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, ο Α. Ανδρεάδης ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο ΦΠΑ στον τουρισμό βρίσκεται στα επίπεδα του 10%, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι μισές σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ ο μισθός των εργαζομένων είναι διπλάσιος. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αντιληφθεί, σημείωσε, πως πρέπει να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στους εργαζόμενους και τον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο προς τον δημόσιο ο οποίος δεν τους χρησιμοποιεί ορθολογικά.

«Η οικονομία δεν συγχωρεί λάθη» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Βάλαμε πλάτη στα χρόνια που πέρασαν, πληρώσαμε αυξημένους φόρους και εισφορές αλλά τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Θα ήταν κρίμα να ανακοπεί το θαύμα του ελληνικού τουρισμού».

Η Ελλάδα θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε προορισμό life style υποστήριξε ο Α. Ανδρεάδης. Εξηγώντας πως η Μάλαγα της Ισπανίας και η Μαρμπέγια είναι γεμάτες αυτή την περίοδο επειδή δημιούργησαν κατοικίες και το συνδύασαν με life style. «Έχουν δημιουργήσει την αίσθηση πως είναι η Φλόριντα της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σημείωσε, αποφεύγοντας τα λάθη που έκαναν οι Ισπανοί πριν είκοσι χρόνια όταν δημιούργησαν ένα αστικό περιβάλλον παραθεριστικών κατοικιών με πυκνή δόμηση.

Μιλώντας για τον χωροταξικό σχεδιασμό ο δ/νων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos σημείωση πως, μπορεί θεωρητικά η Ελλάδα να έχει δομήσει μόλις το 1% της έκτασής της αλλά υπάρχουν πολλά ακίνητα παράνομα. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία που θεωρητικά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δομημένης επιφάνειας αλλά όχι παράνομα.

Κάλεσε, ταυτόχρονα, να αποφευχθούν οι δογματισμοί και να υπάρχει η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να υλοποιηθούν 15-20 μεγάλες επενδύσεις, ακόμα και πάνω στο κύμα. Αρκεί να πληρώσουν πολύ ακριβά γι’ αυτό και να μην αποτελούν γενικευμένο κανόνα, αλλά εξαιρέσεις με συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα τουριστική περίοδο, ο Α. Ανδρεάδης προανήγγειλε 1.500 νέες προσλήψεις από τον όμιλο Sani/Ikos φέτος, ανεβάζοντας σε 5.000 τους εργαζόμενους που απασχολεί. Σημειώνοντας, παράλληλα, πως πρέπει να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στην εργασία, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται καλά ώστε ο τουριστικός τομέας να προσελκύει ανθρώπους που βλέπουν σε αυτόν την επαγγελματική τους προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v