«Η ΕΕΣΥΠ δεν είναι ελληνική πατέντα, ούτε ελληνική πρωτοπορία» υποστήριξε κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Ράνια Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ). Η ίδια υποστήριξε πως το θέμα των χαμηλών αμοιβών αποτελεί εμπόδιο για την προσέλκυση ικανών διοικήσεων στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζεται η ΕΕΣΥΠ, ενώ πρόσθεσε πως τελευταία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων που ελέγχει.
«Το κόστος της αδράνειας και η έλλειψη στρατηγικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις, η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό έχει τεράστιο κόστος. Πρέπει, όμως, να επενδύσουμε και χρήματα για να γίνει μια αναδιάρθρωση», είπε η κα Αικατερινάρη για την περίπτωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). «Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει αλλάξει, ενώ η αγορά έχει αλλάξει» τόνισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να πάει στην εποχή» επισημαίνοντας πως χρειάζονται κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας και για αναδιάρθρωση π.χ με προγράμματα εθελουσίας».
Για τη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είπε πως «παρόμοιες εταιρείες που διαχειρίζονται με στρατηγικό τρόπο υπάρχουν παντού στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Στη Γαλλία ο αντίστοιχος οργανισμός διαχειρίζεται εταιρείες με αξία άνω των 100 δισ. ευρώ. Στην Ιρλανδία δημιουργήθηκε αντίστοιχος φορέας στην αρχή της κρίσης, αλλά και σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ελβετία και αλλού. Εμείς το ανακαλύψαμε με καθυστέρηση. Παραδοσιακά οι δημόσιες επιχειρήσεις συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ. Και στην Ελλάδα πολλές ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Η κα Αικατερινάρη τόνισε πως «έχουμε δύο χρόνια που δημιουργήθηκε ως ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Από τότε κάναμε πολλά πράγματα όπως η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου που αποτυπώνει τις κατευθύνσεις. Το συζητήσαμε με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και έχουμε ήδη τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Πάνω σε αυτά έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένους δείκτες για νοικοκύρεμα δαπανών, χρονοδιαγράμματα για την εταιρική διακυβέρνηση κ.α. Αν δεν πετύχουμε τη διαφάνεια και την υπεύθυνη διοίκηση δεν θα μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις. Εχουμε κάνει και πολλές δράσεις, όσον αφορά εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις π.χ για την ψηφιακή στρατηγική των δημοσίων επιχειρήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν συνεργάζονται μεταξύ τους στενά αν και έχουν μεγάλες δυνατότητες για συνέργειες. Μόνο από την κοινή αξιοποίηση των ακινήτων θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα οφέλη».
Για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ είπε πως «έχουμε αλλάξει αρκετά διοικητικά συμβούλια και έχουμε αξιολογήσει αρκετά άλλα. Στόχος να φέρουμε δεξιότητες και νοοτροπίες ώστε να μπολιάσουμε ένα σύστημα με ό,τι καινούργιο συμβαίνει στην αγορά. Εχουμε δυσκολία στο να βρούμε στελέχη κυρίως στο θέμα των απολαβών, γιατί στις δημόσιες επιχειρήσεις θεωρείται αμάρτημα το να πάρει κάποιος υψηλό μισθό, ανεξάρτητα από τον κρίσιμο ρόλο. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε και επίσης είναι θέμα πως θα έρθουν νεότεροι επαγγελματίες στις δημόσιες επιχειρήσεις».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είπε πως «οι πολίτες ζητούν από τις δημόσιες επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ενώ το δεύτερο είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία και το τρίτο είναι προφανώς το κόστος λειτουργίας (με νοικοκύρεμα των δαπανών) και η ποιότητα των υπηρεσιών».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα που αποφασίστηκε σε επίπεδο κυβέρνησης το οποίο «τρέχει από το 2000». «Εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε καλούς επενδυτές και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε σταθερό μήνυμα, με σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και επαγγελματική ομάδα που να τρέχει αυτές τις διαδικασίες». Οπως είπε «μία ιδιωτικοποίηση δεν σταματάει όταν ολοκληρωθεί η πώληση. Η αξία, το όφελος, προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής γι’ αυτό χρειάζεται και πλαίσιο ώστε ο επενδυτής να παράξει το έργο για το οποίο έχει επενδύσει».