Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση στο σχέδιο ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Λύση εντός δύο εβδομάδων στο θέμα του κόστους που θα έχουν οι τράπεζες από την πρόταση του ΤΧΣ για τα NPEs, βλέπει πηγή του ΥΠΟΙΚ. Απαιτούνται ένα έως δύο χρόνια για το σχέδιο ΤτΕ αλλά στέλνεται… σινιάλο.

Αντίστροφη μέτρηση στο σχέδιο ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο του ΤΧΣ είναι πιο ώριμο γιατί είναι σαν το ιταλικό, όχι επειδή είναι καλύτερο από της ΤτΕ, διαμηνύει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με βαθιά γνώση των εξελίξεων στο θέμα των τραπεζών. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι συμφωνήθηκε με την ΤτE -έχει προσλάβει και ξένο οίκο- να εξεταστεί πώς δένουν και τα δύο σχέδια μαζί. Παράλληλα συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας ΤτE-ΥΠΟΙΚ.

«Δεν ξέρω πόσο ώριμο είναι το σχέδιο της ΤτE, δεν ξέρω κατά πόσο θα περάσει από την DG Comp», ξεκαθαρίζει ωστόσο.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όταν ωριμάσει, τότε η κυβέρνηση θα το πάει στην DG Comp. Υποστηρίζει όμως ότι χρειάζεται 1-2 χρόνια για να εφαρμοστεί. Το «σινιάλο», ωστόσο, μετράει γιατί δείχνει ότι TτE και κυβέρνηση έχουν σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο του ΤΧΣ έχει σταλεί ήδη στην DG Comp και το βασικό ερωτηματικό είναι το ύψος του κουπονιού που θα πληρώσουν οι τράπεζες. Και αυτό γιατί αν είναι πολύ χαμηλό, θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, ενώ αν είναι πολύ υψηλό, δεν θα μπουν οι τράπεζες.

Η πηγή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρξει λύση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο ακόμα και εντός του Μαρτίου.

Τι προβλέπει ο μηχανισμός του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Ο μηχανισμός, με την -προσωρινή;- επωνυμία Hellenic Asset Protection Scheme (HAPS), προβλέπει, κατά τα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, την παροχή κρατικής εγγύησης επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις (στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια).

Η εγγύηση θα παρέχεται, εφόσον πληρούνται σειρά προϋποθέσεων, βασικότερη εκ των οποίων αποτελεί η μεταβίβαση του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με τίμημα το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται με όρους ελεύθερης αγοράς.

Το SPV, για να χρηματοδοτήσει την αγορά, προχωρά στην έκδοση τριών τάξεων ομολογιών, που έχουν διαφορετική διαβάθμιση στην προτεραιότητα αποπληρωμής. Οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior note) αποπληρώνονται πρώτοι και προβλέπεται να διακρατηθούν, σε πρώτη φάση, από τις τράπεζες.

Ικανή μερίδα των ομολογιών μέσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα πρέπει να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές, ώστε να θεωρηθεί ότι η έκδοση διενεργείται με όρους αγοράς και να μπορέσει η τράπεζα να περιορίσει αισθητά την επίδραση στο σταθμισμένο ενεργητικό της από τη διακράτηση του senior note ομολόγου.

Οι τίτλοι χαμηλής διαβάθμισης (junior note) αποπληρώνονται μόνο στη -σχεδόν απίθανη- περίπτωση που το SPV εμφανίσει κέρδη. Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων που αποτελούν τα καλύμματα των εκδόσεων ανατίθεται σε εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης, που θα πληρώνεται από το SPV.

Tο Δημόσιο θα παράσχει εγγύηση επί των senior note ομολόγων, εφόσον έχουν λάβει από έναν ή δύο ανεξάρτητους οίκους την απαιτούμενη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σε αντάλλαγμα για την παροχή εγγύησης, το SPV θα καταβάλει, με τη μορφή κουπονιού, στο Δημόσιο ασφάλιστρο κινδύνου, ώστε να μη θεωρηθεί η εγγύηση κρατική ενίσχυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v