Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Πώς διχοτομείται και πωλείται η ΔΕΠΑ

Απόσχιση του κλάδου υποδομών από τη ΔΕΠΑ, προβλέπουν οι διατάξεις. Δημιουργούνται οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπό τον έλεγχο του δημοσίου τα δίκτυα διανομής. Πωλητήριο για το 50% συν μία μετοχή της Εμπορίας. Τι ορίζεται για τα εργασιακά.

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Πώς διχοτομείται και πωλείται η ΔΕΠΑ

Μέσα από νομοσχέδιο-σκούπα που καταθέτει αύριο 1η Μαρτίου στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στο σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες και στη συνέχεια στην ιδιωτικοποίησή τους.

Παράλληλα, μέσα από άλλες διατάξεις απλοποιείται το αδειοδοτικό πλαίσιο για τα γεωθερμικά πεδία της χώρας, καταργείται το ΙΓΜΕ και γεννιέται η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν τις ΑΠΕ και τη χωροταξία.

Ειδικότερα και  σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του κλάδου υποδομών, με το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Αυτό θα μεταφερθεί μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης και εισφοράς του κλάδου υποδομών σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο (51%), με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της νέας εταιρείας. Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η πώληση και μεταβίβαση αυτών κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα απορροφήσει τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις Εταιρείες Διανομής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και της λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ). Στη νέα εταιρεία θα περάσουν επίσης η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής καθώς και η συμμετοχή της στα διεθνή έργα. Για τα τελευταία θα συσταθεί θυγατρική 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία και θα περάσουν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (αγωγοί IGΙ,EastMed και IGB), τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, το δίκτυο οπτικών ινών που βρίσκεται υπό την κυριότητα της ΔΕΠΑ καθώς και υφιστάμενα μελλοντικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για έργα υποδομής δικτύων διανομής και μικρής κλίμακας αποθήκευσης LNG.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η σημερινή ΔΕΠΑ θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και αυτή διατηρεί δραστηριότητες είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών της. Τέτοιες είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, η προμήθεια φυσικού αερίου, η εισαγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανεφοδιασμός οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων ή συνεργαζόμενων πρατηρίων κ.λπ.

Και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η απορρόφηση των θυγατρικών της θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το πωλητήριο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στο πλαίσιο δε, αξιοποίησης των μετοχών, κυριότητας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ), στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ προβλέπονται:

· η πώληση και μεταβίβαση, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, του 50% του συνόλου των μετοχών κυριότητάς του συν μία (1) μετοχή, αποκλειομένης της δυνατότητας ξεχωριστής πώλησης μετοχών εκδόσεως θυγατρικών της

· η μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος, των υπολειπόμενων μετοχών του. Οι μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου που θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβαστούν εν συνεχεία αυτοδικαίως και άνευ ανταλλάγματος στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ), μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων όπου και θα περιλαμβάνονται και τα σχετικά δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρώτη θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα εργασιακά

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπεται ότι το προσωπικό της προέρχεται από τους εργαζόμενους της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ αλλά κι από εκείνους του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ. Όλοι οι όροι εργασίας βάσει ατομικών ή συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή επιχειρησιακού εθίμου μεταφέρονται ως έχουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών και ισχύουν μέχρι νεότερης τροποποίησής τους, η οποία θα ορίζει ενιαία τα εργασιακά.

Το προσωπικό της ΔΕΠΑ ΑΕ και των θυγατρικών της μπορεί, πριν από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι όροι και οι προϋποθέσεις του οποίου προσδιορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε εταιρείας.

Το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης και την απορρόφησή της, δεν δύναται να απολυθεί για οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους οργανώσεως για χρονική περίοδο τριών ετών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v