Τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας χαιρέτισε ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, καλώντας την Αθήνα να ολοκληρώσει τις προσπάθειές της πριν την επόμενη σύνοδο της Ευρωομάδας.
«Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που επίσης δημοσιεύεται σήμερα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες. Καλώ λοιπόν τις αρχές της χώρας να τις ολοκληρώσουν πριν από την επόμενη σύνοδο της Ευρωομάδας», υπογράμμισε ο Επίτροπος.
Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. «Η Ελλάδα, όταν εξήλθε από το πρόγραμμα, ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για κάποια χρόνια και δεν τίθεται συζήτηση», είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έκανε σεβαστές τις δεσμεύσεις αυτές και αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να λάβει επίσης «κοινωνικά μέτρα», ένα από τα οποία είναι να μην προχωρήσει η περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Ο ίδιος συνέστησε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των «εύρωστων οικονομικών πολιτικών», προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να της επιτραπούν και τα «κοινωνικά μέτρα» εντός του πλαισίου και σε συνεννόηση με τους εταίρους της.
Κληθείς να σχολιάσει και το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι «κάποια σημεία» πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Ντομπρόβσκις: Καθυστερούν βασικές μεταρρυθμίσεις
Την άποψη ότι η Ελλάδα σημείωσε «σημαντική πρόοδο» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τη χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως ο «ρυθμός» υλοποποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι «αργός» και «οδήγησε σε καθυστερήσεις» σε βασικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το «δύσκολο έργο» της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει και πάλι η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το κομμάτι, σημείωσε πως ενώ έχει βελτιωθεί η «ρευστότητα», χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες σε τομείς όπως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο οποίο η μέχρι τώρα πρόταση προκαλεί «ανησυχία».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να «επιλυθούν» κάποιες «λεπτομέρειες», έτσι ώστε να μην ευνοούνται «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του, που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.