Τρεις προθεσμίες έναντι της εφορίας εκπνέουν αύριο και οι αμελείς ενδέχεται να πληρώσουν ακριβά την αθέτηση των υποχρεώσεών τους.
Η υποχρέωση συνδέεται κυρίως με τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού για όσους έχουν POS καθώς καραδοκούν πρόστιμα από 100 έως και 1.000 ευρώ, αλλά και με όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb, μοιράζονται το εισόδημα με άλλους ιδιοκτήτες, αλλά «ξεχάσουν» να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους στο Μητρώο. Η εφορία θα θεωρήσει το 100% του εισοδήματος δικό τους και θα τους το φορολογήσει αναλόγως.
Στο φορολογικό διαζύγιο, αν χάσετε την προθεσμία, το πιθανότερο είναι ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος. Ούτως ή άλλως, φέτος το εκκαθαριστικό είναι ξεχωριστό και ο κάθε σύζυγος είναι υπεύθυνος για την είσπραξη της επιστροφής ή την πληρωμή του φόρου του. Αν υπάρχει παρ’ όλα αυτά λόγος να υποβάλλετε χωριστή δήλωση, η τελευταία ευκαιρία είναι η 28η Φεβρουαρίου. Αλλιώς, του χρόνου.
Αναλυτικά, το ημερολόγιο της εφορίας στις 28 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι λήγει η προθεσμία για:
1. Τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο Τaxisnet. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που διαθέτουν υποχρεωτικά POS και δέχονται πληρωμές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ η εκπρόθεσμη δήλωσή του από την 1η Μαρτίου «κοστίζει» 100 ευρώ. Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.
Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες/επιτηδευματίες αποστέλλονται στις τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα, για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.
2. Τις οριστικές δηλώσεις Airbnb. Η ΑΑΔΕ έστειλε μέχρι και ηλεκτρονική επιστολή για να υπενθυμίσει την υποχρέωση οριστικοποίησης των στοιχείων καταχώρισης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» από τους διαχειριστές ακινήτων. Αν δεν το κάνουν, τα στοιχεία που έχουν δηλώσει θα θεωρηθούν οριστικά. Στην περίπτωση που δεν προσδιορίσουν το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ποσοστό που υπολείπεται να φορολογηθεί στο όνομά τους.
3. Τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων. Οι έγγαμοι, για να «χωρίσουν» φέτος, θα πρέπει έως αύριο να υποβάλουν σχετική δήλωση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), διατηρώντας το δικαίωμα να ανακαλέσουν, επίσης, έως τις 28 Φεβρουαρίου. Από την 1η Μάρτη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Πάντως, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.
H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.