Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: H Ελλάδα εξετάζει έκδοση νέου ομολόγου τον Μάρτιο

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα την διάρκεια. Το ποσό θα είναι ανάλογο με την έκδοση του 5ετούς», υπογράμμισε Ελληνας αξιωματούχος.

Reuters: H Ελλάδα εξετάζει έκδοση νέου ομολόγου τον Μάρτιο

H Ελλάδα ίσως προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα, το δεύτερο μετά την έξοδο
από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσαν την Τρίτη Ελληνες αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η χώρα σκοπεύει να αντλήσει 5-7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της, του πρώτου μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010. 

«Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, ίσως εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο, πιθανόν τον επόμενο μήνα», είπε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα την διάρκεια. Το ποσό θα είναι ανάλογο με την έκδοση του 5ετούς», πρόσθεσε.

Τραπεζίτης με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό.

Η χώρα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου, με απόδοση 3,6%. Οι προσφορές των επενδυτών είχαν ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ. 

Aπό τότε η απόδοση του 5ετούς έχει υποχωρήσει περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνεται στο 2,97% την Τρίτη. Η χώρα είχε εκδώσει 7ετές ομόλογο στις αρχές του 2018, ενώ δεν έχει εκδώσει 10ετές ομόλογο από το 2008.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,72% την Τρίτη, σε χαμηλά έτους, περίπου 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 27 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2021.

Η Moody's αξιολογεί τον ελληνικό αξιόχρεο με 'Β3', η Fitch με 'ΒΒ-' και η S&P με 'Β+'.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v