Με μια σειρά ηχηρών deal στον χώρο του τουρισμού επιχειρεί να συνδυάσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά η εταιρεία συμβούλων Horwath HTL.
Η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας μιας σειράς deal στην Ελλάδα, «παντρεύοντας» ενδιαφερόμενους επενδυτές από τον χώρο του τουριστικού real estate με εγχώριους ή ξένους «παίκτες» από την αγορά διαχείρισης ξενοδοχείων, αλλά και ισχυρά διεθνή ξενοδοχειακά εμπορικά σήματα (brands).
Επιχειρεί να αξιοποιήσει για τον σκοπό αυτό τη διπλή «προίκα» της. Αφενός, το γεγονός πως το ελληνικό της τμήμα αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά στον χώρο του τουρισμού, με ιστορία 100 χρόνων και γραφεία σε 46 χώρες. Αφετέρου, το γεγονός πως η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα θα γίνει μέσω της ΣΟΛ Crowe, του ελληνικού γραφείου του διεθνούς ομίλου ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Crowe. Μέσω της ΣΟΛ Crowe, η Horwath HTL αποκτά «μάτια» σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας αφού η πρώτη παρέχει ελεγκτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Πετρόπουλο, δ/ντή του νεοσύστατου γραφείου της Horwath HTL στην Ελλάδα, η είσοδος της εταιρείας στην αγορά γίνεται σε μια χρονική στιγμή που εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο του τουρισμού. Ενδιαφέρον το οποίο συνδέεται άμεσα με την εξαετή ανοδική πορεία του τουρισμού, τα περισσότερα από 30 εκατ. τουρίστες και τα άνω των 16 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων, που φαίνεται πως έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά επενδυτών οι οποίοι προσβλέπουν να διεκδικήσουν μερίδιο από την πολλά υποσχόμενη «πίτα» του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Horwath, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη Ρωσία, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια της Ε.Ε, ιδιαίτερα της Γαλλίας και Γερμανίας.
Στην τελική φάση προετοιμασίας για την είσοδό του στην ελληνική αγορά φέρεται να βρίσκεται γαλλικό επενδυτικό fund από τον χώρο του real estate. Πρόκειται για σχήμα το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ και εξετάζει την επέκτασή του στις αγορές της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Σε πρώτη φάση φέρεται να εξετάζει επενδυτικά σχέδια κατά προτεραιότητα στους πέντε βασικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς (Κρήτη, στο δίπολο Ρόδο-Κω, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και την Αττική), με στόχο να επενδύσει άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των στόχων έχει γίνει ήδη και από τον Μάρτιο αναμένεται να εκκινήσουν οι τελικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθούν τα ντιλ.
Δεδομένου πως το συγκεκριμένο fund δεν θέλει να ασχοληθεί με τη λειτουργία και διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων, τα ντιλ θα αφορούν συμφωνίες με διαχειριστές ξενοδοχείων και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα συγκεκριμένα ντιλ θα συνδυαστούν πιθανότατα με την είσοδο για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά 2-3 ισχυρών ξενοδοχειακών σημάτων (brands) από το «πάνω ράφι» της διεθνούς αγοράς.
Το συγκεκριμένο γαλλικό fund επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τουριστικά ακίνητα και έχει αποφασίσει να διπλασιάσει τα επενδεδυμένα κεφάλαιά του σε τουριστικά ακίνητα σε 3 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία. Γι’ αυτό υπάρχει η εκτίμηση πως η πρόθεσή του να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα θα αποτελεί την οροφή αλλά το δάπεδό του για την ελληνική αγορά. Εφόσον ικανοποιηθεί από τα έργα που θα υλοποιηθούν και τις αποδόσεις που θα εξασφαλίσει.
Την ίδια στιγμή, αμερικανικό σχήμα φέρεται να προετοιμάζεται πυρετωδώς να διεκδικήσει την άδεια καζίνο του Ελληνικού, μαζί με τις συνεδριακές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που θα το συμπληρώνουν.
Το συγκεκριμένο αμερικανικό σχήμα φέρεται να εξετάζει προτάσεις για τη δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου, το οποίο θα είναι σε θέση να διεκδικεί τα 20 μεγαλύτερα συνέδρια που οργανώνονται παγκοσμίως και συγκροτούν από μόνα τους μια ειδική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το συνεδριακό κέντρο που θα δημιουργηθεί, να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων σε ενιαία αίθουσα άνω των 5.000 θέσεων και άλλους δορυφορικούς χώρους μικρότερης δυναμικότητας.