Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδικασίες-εξπρές για το νέο νόμο Κατσέλη

Μικρότερη δόση και κάλυψη και της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το νέο πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Διαδικασίες-εξπρές για το νέο νόμο Κατσέλη

Μέσα στον μήνα θα έρθει το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, παρουσιάζοντας το βασικό πλαίσιο του νέου σχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο θα είναι τα βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου: H δόση που θα καταβάλλεται να είναι μικρότερη, ενώ θα επεκταθεί η προστασία σε κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται (π.χ. μικρέμποροι).

Η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες εβδομάδες την πρότασή της για την πρώτη κατοικία, καθώς στόχος είναι να μη δοθεί νέα παράταση στο υφιστάμενο πλαίσιο (λήγει τέλη Φεβρουαρίου) αλλά να λειτουργήσει το νέο πλαίσιο. Το βάρος δίνεται στην εφαρμογή ενός συστήματος, που θα οδηγεί σε γρήγορες λύσεις για τους δανειολήπτες.

Παράλληλα ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως θα υπάρξει μέριμνα για τους δανειολήπτες που πήγαν στην τράπεζα με τα χαρτιά τους, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, εξαπέλυσε «βέλη» για τη ρητορική που αναπτύσσεται σχετικά με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια. Για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί και νωρίτερα στην Ολομέλεια, απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Συνέχισε την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια επισημαίνοντας πως “το μεγάλο βουνό” των κόκκινων δανείων είχε δημιουργηθεί από το 2011 έως και το 2014. Ενδεικτικά ανέφερε πως στο τέλος του 2014 τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει τα 97 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε και άρχισε μια πορεία μείωσης τους.

“Η όποια μείωση των δανείων είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η κυβέρνηση” υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης, διευκρινίζοντας πως αυτό που συζητείται τους τελευταίους μήνες είναι η ανάγκη για επιτάχυνση της μείωσης.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «ό,τι έχει συμβεί στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων, στη μείωση έως μηδενισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA, στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές, στη βελτίωση επιτοκίων και όρων χρηματοδότησης της οικονομίας.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε τέσσερα «Ταμεία», που δημιουργούνται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα κονδύλια που θα διατεθούν γι' αυτό τον σκοπό. Όπως είπε “ θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα, τα οποία θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία με όρους και με επιτόκιο ελκυστικό. Για τα Ταμεία αυτά ενεργοποιούνται και ιδιωτικοί πόροι”.

Παράλληλα σημείωσε πως «θα έρθει σύντομα το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μάλιστα έδωσε έμφαση σε ένα πρόγραμμα που ενισχύει τις μικρές τουριστικές μονάδες, όπου υπήρξε μεγάλη προσφορά και αναμένεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Τέλος, θα υπάρξουν δράσεις για την αγροτική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v