Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό ντεμπούτο για το 5ετές ομόλογο στη shadow market

Πτωτικά κινείται η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου. «Κλειδί» για τη συμπεριφορά του νέου τίτλου θεωρείται το γεγονός της ευρείας συμμετοχής real money investors και asset managers, με δραστικό περιορισμό των hedge funds.

Θετικό ντεμπούτο για το 5ετές ομόλογο στη shadow market

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του νέου πενταετούς ομολόγου στη λεγόμενη shadow market, πριν την επίσημη πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά στο Τ+3 της έκδοσης την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν την πτώση της απόδοσης κατά 30 μονάδες βάσης από το 3,6% στο 3,3%, με άνοδο της τιμής πάνω από το 100,5, και τολμούν να προβλέψουν πως με τα σημερινά δεδομένα δεν προμηνύεται πορεία ανάλογη του επταετούς ομολόγου του περυσινού Φεβρουαρίου, όταν οι αποδόσεις έκαναν άλμα 60 μονάδων, με ανάλογη πτώση της τιμής.

«Κλειδί» για τη συμπεριφορά του νέου τίτλου θεωρείται το γεγονός της ευρείας συμμετοχής real money investors και asset managers, με δραστικό περιορισμό των hedge funds.

Στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg ανέφεραν κατανομή με βάση τους επενδυτές ως εξής: Fund managers 67,5%, τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες 19%, Hedge funds 11%, ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά funds 2,5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατανομή με βάση τη γεωγραφία δείχνει: Μεγάλη Βρετανία 42%, Γερμανία/Αυστρία 13%, Ιταλία 11%, Ελλάδα 10,5%, Γαλλία 6%, Σκανδιναβία 4,5%, Υπόλοιπη Ευρώπη 4%, ΗΠΑ 8,5%, λοιποί 0,5%.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένονται εντός της ημέρας.

Παράλληλα, με τα καλά νέα από την απόδοση του νέου πενταετούς τίτλου, καταγράφεται συρρίκνωση των αποδόσεων στους υφιστάμενους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ (daily market snapshot) έδειχναν απόδοση 2,82% για το (πρώην) πενταετές λήξης Ιανουαρίου 2023 και 3,85% για το (πρώην) δεκαετές λήξης Ιανουαρίου 2028.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει πως εντός του 2019 σχεδιάζει να εκδώσει τίτλους ύψους έως 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ καλύφθηκαν ήδη με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v