Πού θα κριθεί η επιτυχία για το πενταετές ομόλογο

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών. Σε ποιους επενδυτές στοχεύει ο ΟΔΔΗΧ και ποια προσκόμματα δημιουργεί η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας. Πόσα χρήματα αναμένεται να αντληθούν και πού εκτιμάται ότι θα κινηθεί το επιτόκιο. Τα σενάρια επανέκδοσης.

Πού θα κριθεί η επιτυχία για το πενταετές ομόλογο

Ενδιαφέρον «από καλές εταιρείες» για το νέο πενταετές ομόλογο, το οποίο εκδίδει το ελληνικό δημόσιο, έδειξε η χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και κυρίως το κλείσιμό του σήμερα θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως θα αντληθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με την απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7% και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα συμμετάσχουν να κρίνουν την επόμενη ημέρα.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τρία έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας δεν αφήνει περιθώρια προσέλκυσης μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών για παράδειγμα και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θεωρείται δεδομένο ότι η έκδοση θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των λεγόμενων επενδυτών “yield hunters”, αυτών δηλαδή που κυνηγούν τις αποδόσεις.

Η αλήθεια είναι πως σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Με αυτά τα δεδομένα, το βασικό ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης βραχυχρόνιων παικτών, οι οποίοι θα κινηθούν στη λογική των γρήγορων αποδόσεων πουλώντας τις επόμενες ημέρες τους νέους τίτλους και επαναλαμβάνοντας έτσι το σκηνικό της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η λήξη του νέου ομολόγου είναι ο Απρίλιος του 2024, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέκδοσης του νέου πενταετούς τον ερχόμενο Απρίλη, όταν λήγει και το λεγόμενο ομόλογο Σαμαρά. Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε εκδοθεί το 2014, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εντός του έτους αναμένεται να αντληθούν έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για τον δανεισμό του δημοσίου το 2019, αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το cash buffer από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.

Το 2019, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δισ. ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα, περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v