ΣΒΒΕ: «Φωτιές» ανάβει η μετονομασία σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος

Πανελλαδική εμβέλεια αναζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Θα αποδειχτεί στην πράξη ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας, σχολιάζουν κύκλοι του ΣΕΒ.

ΣΒΒΕ: «Φωτιές» ανάβει η μετονομασία σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος

Μετά την αναγνώρισή του ως κοινωνικού εταίρου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ) προχωράει και στην αλλαγή της επωνυμίας. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, η γενική συνέλευση του Συνδέσμου εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει την επωνυμία του, σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Η αλλαγή αναμένεται εντός των επομένων ημερών, ωστόσο, από τη στιγμή της ανακοίνωσης, αναβίωσε, ανεπισήμως έως αυτή τη στιγμή, η διαμάχη με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος εξαρχής είχε ταχθεί κατά της αναγνώρισης του ΣΒΕΕ ως κοινωνικού εταίρου. Πόσο μάλλον, όταν ο ΣΒΒΕ προχωράει και στην υπέρβαση, επιδιώκοντας να καταστεί πανελλαδικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του ΣΒΒΕ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς μετά την αναγνώρισή του ως κοινωνικού εταίρου, ήταν ζήτημα χρόνου να ενσωματώσει τα τυπικά χαρακτηριστικά ώστε να αναδειχθεί στον κεντρικό εκπρόσωπο της εγχώριας βιομηχανίας, περιορίζοντας παράλληλα τον ρόλο του ΣΕΒ. Άλλωστε, στελέχη του βορειοελλαδικού συνδέσμου, πολλές φορές είχαν εκφράσει την άποψη ότι η βιομηχανία υποεκπροσωπείται, επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΒ, τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο μετά την μετονομασία του σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, είχε απωλέσει το ενδιαφέρον του για τον μεταποιητικό τομέα.

Για να ενδυναμώσει τον νέο ρόλο του, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο διάστημα θα εγγράψει ως μέλη του σημαντικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, ώστε να καταδείξει την πανελλαδική του δυναμική, αποτινάσσοντας τους χαρακτηρισμούς ότι αποτελεί έναν περιφερειακό σύνδεσμο. Πέραν όμως των νέων μελών, ο ΣΒΒΕ αναδύει και το θέμα της «ομοσπονδιοποίησης» των εργοδοτικών φορέων, κάτι που όπως αναφέρεται ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε μια νέα μορφή, ο βορειοελλαδίτικος σύνδεσμος φιλοδοξεί να έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Και αποχωρήσεις

Το πόσα νέα μέλη θα εγγραφούν το επόμενο διάστημα στον ΣΒΒΕ είναι ακόμη άγνωστο, ωστόσο η απόφαση για τη μετονομασία του σημαδεύτηκε και με αποχωρήσεις μελών που διαφωνούν. Το πρώτο μέλος που αποχώρησε είναι η αεροπορική Aegean, η οποία είναι μέλος και του ΣΕΒ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από μέλος του ΣΒΒΕ αποχώρησε και ο Τιτάνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοινά μέλη του ΣΒΒΕ του ΣΕΒ είναι και ένας αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όπως τα ΕΛΠΕ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και στη Βοιωτία, όπως η Βιοχάλκο. 

ΣΕΒ: θα αποδειχτεί στην πράξη

Παρότι από τον ΣΕΒ δεν έχει υπάρξει επίσημα τοποθέτηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί εκνευρισμός, καθώς θεωρούν ότι ο ΣΒΒΕ λειτουργεί ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης και για αυτό τον λόγο αναγνωρίστηκε και ως κοινωνικός εταίρος. Μάλιστα αναφέρεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση του βορειολλαδίτικου συνδέσμου με τους θεσμούς, δεν κατατέθηκε καμία διαφωνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που αποτέλεσε θέμα αιχμής για τον ΣΕΒ.

Ωστόσο, κύκλοι του ΣΕΒ επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι «ο Σύνδεσμος δεν πρόκειται να κάνει φασαρία για το συγκεκριμένα θέμα» και ότι η θέση του παραμένει ίδια, όπως αυτή διατυπώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Δηλαδή, το σκεπτικό ότι υπάρχει «κενό εκπροσώπησης της Βιομηχανίας από τον ΣΕΒ», που επέβαλε τον δια νόμου ορισμό του ΣΒΒΕ ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία, δεν τεκμηριώνεται από την πραγματικότητα.

«Το ποιος εκπροσωπεί τη βιομηχανία θα φανεί στην πράξη», επισημαίνουν και προς απόδειξη αυτού, επικαλούνται τα στοιχεία της ICAP, σύμφωνα με τα οποία, οι βιομηχανίες-μέλη του ΣΕΒ πραγματοποιούν στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας το 56,5% των πωλήσεων, το 65% της κερδοφορίας, και διαθέτουν το 54% του συνολικού βιομηχανικού ενεργητικού.

Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος -εκ των οποίων τα μέλη του ΣΒΒΕ αποτελούν προφανώς υποσύνολο- είναι 12,2%, 12,5% και 11,5%, ενώ τονίζουν ότι «οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να αποτελούν δεκανίκι καμίας κυβέρνησης και κανενός κόμματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v