Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο ραντεβού Ελλήνων τραπεζιτών με SSM στη Φρανκφούρτη

Ολα τα ανοικτά ζητήματα αναμένεται να τεθούν στο σημερινό ραντεβού κορυφαίων Ελλήνων τραπεζιτών με τον επικεφαλής του SSM. Ποιοι θα συναντήσουν τον Α. Ενρία στη Φρανκφούρτη.

Κρίσιμο ραντεβού Ελλήνων τραπεζιτών με SSM στη Φρανκφούρτη

Αντιμέτωποι με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία θα έρθουν σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (κ.κ. Καραβίας, Ψάλτης, Μυλωνάς και Μεγάλου), σε μία πρώτη διερεύνηση των προθέσεων του επόπτη όσον αφορά το καυτό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξού και σε αυτήν θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης και η γενική γραμματέας Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Η ατζέντα των θεμάτων χαρακτηρίζεται από τους τραπεζίτες ιδιαίτερα «βαριά», καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να επισπεύσουν τη μείωση των κόκκινων δανείων και μεγάλος όγκος αυτής να επιτευχθεί εμπροσθοβαρώς κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Πηγές τονίζουν ότι θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα όπως: Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), οι οποίοι θα εγκριθούν τον Μάρτιο, οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών από τον έλεγχο SREP, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον μηχανισμό Asset Protection Scheme που στηρίζεται στην τιτλοποίηση δανείων με κρατική εγγύηση και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) στην οποία θα μεταφερθούν καταγγελμένα δάνεια 40 δισ. ευρώ και ως εγγύηση θα δοθεί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου.

Χθες, είχε προηγηθεί στη Φρανκφούρτη το συνέδριο της PwC με θέμα την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στο οποίο μίλησαν οι CEOs των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v