Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται όλα τα κλιμάκια

Πάνω από 8% φαίνεται πως θα «κλειδώσει» η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πώς αναπροσαρμόζονται οι αμοιβές για 700.000 εργαζόμενους και ανέργους. Αναλυτικά, τι ισχύει για όσους λαμβάνουν επίδομα γάμου και προσαύξηση μισθού λόγω τριετιών.

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται όλα τα κλιμάκια

«Κλειδώνει» στην περιοχή των 50 ευρώ, πάνω από 8%, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η υπουργική απόφαση που αναμένεται να οδηγήσει στην αναπροσαρμογή μισθών για περισσότερους από 400.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι αμοιβές καθορίζονται με βάση τα κατώτατα όρια, θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι ενιαίος, για όλους, δεν θα ισχύει δηλαδή καμία ηλικιακή διαφοροποίηση, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο υποκατώτατος μισθός που ισχύει σήμερα για νέους έως 25 ετών θα καταργηθεί. Οι αυξήσεις αναμένεται να συμπαρασύρουν και μια σειρά από επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές και καταβάλλονται σε περίπου 300.000 δικαιούχους. Όπως βέβαια θα οδηγήσει και σε αυξήσεις εισφορών για περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς, που δηλώνουν εισοδήματα έως 7.000 ευρώ και πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού.

Χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, και τους ενημέρωσε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβαν μεν ότι είναι σύμφωνοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να είναι λελογισμένη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέλαβαν τη θέση τους πως η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας των νέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακολούθησε «ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας» παραδέχθηκε, άλλωστε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Βέβαια, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά τα 630 ευρώ τον μήνα. Εάν η αύξηση «κλειδώσει» για παράδειγμα στο 8%, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 632,96 ευρώ τον μήνα, αυξημένος κατά 46,88 ευρώ από το σημερινό ποσό των 586,08 ευρώ. Βέβαια, η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και όσους αμείβονται μεν με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνουν όμως επίδομα γάμου ή προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες που παραμένουν παγωμένες για όσους τις λάμβαναν έως το 2012).

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για όλο το 2019. Εάν η αύξηση αγγίξει τελικά, παρά τις ενστάσεις των δανειστών αλλά και εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, το 10%, ο μισθός για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο θα ανέλθει σε 644,68 ευρώ μεικτά, με την αύξηση να αγγίζει τα 58,6 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικά υψηλότερη αναμένεται η αύξηση του μισθού για τους νέους, ηλικίας έως 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν 510 ευρώ.

Καθώς βέβαια ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού αμοιβών, παροχών και εισφορών, η όποια αύξησή του θα οδηγήσει και σε αντίστοιχες αναπροσαρμογές. Έτσι, αντίστοιχα θα αυξηθεί η αμοιβή για τη μερική απασχόληση, οι τριετίες, το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας και τα άλλα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Ο κατώτατος μισθός δεν είναι μόνο 586,08 ευρώ. Κατώτατο μισθό λαμβάνει και κάποιος με 644,69 ευρώ, ανειδίκευτος, που λαμβάνει παράλληλα και επίδομα γάμου. Σε μια πιθανή αύξηση της τάξης του 8%, ο μισθός του θα καθοριστεί στα 696,26 ευρώ. Όπως με τις κατώτατες αποδοχές αμείβεται και κάποιος που το 2012 είχε προϋπηρεσία 3ετών (μία τριετία, παγωμένη έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%). Αυτός σήμερα λαμβάνει 644,69 ευρώ κι αν η αύξηση είναι 8%, από 1η Φεβρουαρίου θα λάβει 696,26 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω.

Το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες (συνολικά 30% για 18 έτη και άνω). Συνεπώς, όσοι εισπράττουν τις 3ετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012 θα έχουν επιπλέον αύξηση. Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν και όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός κι αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς.

Αντίστοιχα, θα αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας που καθορίζεται στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Σε μηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο, δηλαδή σήμερα 360 ευρώ. Το σημερινό ημερομίσθιο είναι 26,18 ευρώ. Μια αύξηση της τάξης του 8% θα οδηγούσε το ημερομίσθιο στο επίπεδο των 28,18 ευρώ και το ημερήσιο επίδομα ανεργίας στα 15,5 ευρώ, με αποτέλεσμα το μηνιαίο να φτάσει στα 387 ευρώ.

Αντίστοιχα, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 9 με 12 ευρώ (ανάλογα με το αν η αύξηση είναι 8% ή 10%) η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη, που έχει θεσπιστεί για τους μη μισθωτούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v