Την ώρα που το σύνολο των διεθνών και εγχώριων οίκων περιμένει φέτος μια αρκετά καλύτερη χρονιά για την ελληνική οικονομία, το κλίμα αβεβαιότητας που πηγάζει από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις προβληματίζει έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
«Τα νούμερα δείχνουν καλά, αλλά φοβόμαστε πιθανές παρενέργειες από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα. Δυστυχώς το κλίμα μεταξύ των κομμάτων έχει γίνει εκρηκτικό, η όξυνση κινδυνεύει να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και όλα αυτά φαίνεται πως θα συνεχιστούν για αρκετούς ακόμη μήνες» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας συμπληρώνοντας:
«Τώρα έχουμε το Μακεδονικό, μετά θα πάμε στη σκανδαλολογία και έπεται συνέχεια. Το ζήτημα είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες το κλίμα δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς θα έχουμε τριπλή εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές, ευρωβουλευτικές και περιφερειακές εκλογές), σε μία ή και περισσότερες χρονικές στιγμές μέσα στο 2019. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε κυβερνητικές πλειοψηφίες στη Βουλή που διαμορφώνονται κατά περίσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα τόσο για την αντοχή της κυβέρνησης όσο και για τη δυνατότητά της να διαχειριστεί καίρια θέματα με στιβαρό τρόπο».
Δύο κυρίως πράγματα φοβούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες από το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται:
Πρώτον, ότι ορισμένες εταιρείες θα αναβάλουν την έναρξη των επενδυτικών τους σχεδίων για μετά τις εκλογές ή, καλύτερα, για μετά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα χαμηλώσουν οι πολιτικοί τόνοι και θα προκύψει κλίμα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης στη χώρα, από οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει και
δεύτερον, ότι σε κλίμα προεκλογικής ακραίας πόλωσης θα επαναληφθούν για μια ακόμη φορά τα φαινόμενα που παρατηρούνται εδώ και δεκαετίες στις εγχώριες προεκλογικές αναμετρήσεις: Χαλάρωση δημοσιονομικής πολιτικής, μειωμένη φορολογική συμμόρφωση και έλλειψη διάθεσης από ορισμένους συμπολίτες μας για την έγκαιρη εξυπηρέτηση των οφειλών τους προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές τους.
Στελέχη της αγοράς πάντως δεν προβληματίζονται μόνο για τις ελληνικές εκλογές αλλά και γι' αυτές του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο: «Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πλέον σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τον Μάιο. Από τη μια πλευρά, μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται εκτός μνημονίων και η οικονομία της να έχει περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο αν επιβεβαιωθεί εμφατικά στις κάλπες η προβλεπόμενη άνοδος αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε βάρος του λαϊκού και του σοσιαλιστικού κόμματος, τότε η στάση των δανειστών μας είναι πιθανόν να σκληρύνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών βλέπει με θετικό τρόπο τα οικονομικά νούμερα της Ελλάδας για το 2019. Ενδεικτική για παράδειγμα είναι η θέση της Εθνικής Τράπεζας (με αυτή συμπλέουν λίγο-πολύ οι περισσότεροι οίκοι), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται:
• Πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%, μετά το +2% του 2018.
• Άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% λόγω της αύξησης στις αποδοχές των εργαζομένων (σταδιακή ενεργοποίηση συλλογικών συμβάσεων, βελτίωση βασικού μισθού).
• Στήριξη της καταναλωτικής δαπάνης από τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, τα οποία αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ.
• Αύξηση των εξαγωγών κατά 3,9%, αφού έχει συνεκτιμηθεί και η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση της Εθνικής Τράπεζας ότι «το εκτιμώμενο μείγμα οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζει -ως επί το πλείστον- σχετικά μικρό βαθμό ευαισθησίας σε εξωγενείς παράγοντες, με περισσότερο ευάλωτο μέτωπο να είναι αυτό των επενδύσεων, για τις οποίες προβλέπει ετήσιο ποσοστό ανόδου (από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2018) 10,9%.