Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: «Game changer» τα σχέδια μείωσης των NPΕs

Τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μπορούν να αλλάξουν τους όρους για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης. Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες. Βλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος.

Fitch: «Game changer» τα σχέδια μείωσης των NPΕs

Την εκτίμηση ότι εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για την εφαρμογή κάποιου μηχανισμού μεγάλης κλίμακας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή σελίδας για τις εγχώριες τράπεζες, εξέφρασε η Cristina Torella, Senior Director, Financial Institutions της Fitch Ratings στην εκδήλωση «Greek Credit Outlook 2019».

H εκδήλωση σχετίζεται και με την επικείμενη επίσημη αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης στις 8 Φεβρουαρίου. Η τρέχουσα αξιολόγηση για την Ελλάδα από τη Fitch τοποθετείται σε ΒΒ- με σταθερό outlook και διαμορφώνεται μία βαθμίδα υψηλότερα από την S&P και δύο βαθμίδες πάνω από τη Moody’s.

Τα δύο προγράμματα μεγάλης κλίμακας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό συζήτηση αφορούν αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προβλέπει οι τράπεζες να μεταφέρουν μέρος τόσο των NPEs αλλά και του DTC σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επίσης προβλέπει τη μετάβαση των ΝΡΕs σε ένα SPV με την αξιοποίηση κρατικής εγγύησης.

H αναλύτρια της Fitch εκτίμησε ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων μείωσης των NPEs από τις ελληνικές αρχές θα βοηθήσει καίρια τόσο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσο και αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Συνολικά η Fitch Ratings διατηρεί σταθερό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο αντανακλά τις εκτιμήσεις της για σταδιακή αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών, συμπεριλαμβανομένης της ρευστότητας αλλά κυρίως της ποιότητας ενεργητικού. Η αναλύτρια της Fitch τόνισε ιδιαίτερα τον αρνητικό ρόλο της ποιότητας του ενεργητικού, ο οποίος αποτρέπει την επανάκαμψη της χρηματοδότησης και την πλήρη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου να γίνει περισσότερο ορατή το 2019 αλλά με αργά βήματα, στηριγμένη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και στο περισσότερο ευνοϊκό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πτωχευτικό πλαίσιο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα διευκολύνουν την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Fitch Ratings εκτιμάει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί στο 2,3% φέτος από 2% το 2018 και θα υποχωρήσει οριακά στο 2,2% για το 2020.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs περίπου στο 20% του συνολικού ενεργητικού τους ως το 2021. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού το 2019, αλλά θεωρεί ότι τα ρίσκα εκτέλεσης παραμένουν υψηλά και η πορεία εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα στο λειτουργικό περιβάλλον (operating level), την αποδοτικότητα των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και τη διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν ελληνικά προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

H Fitch εκτιμά ότι ο μεγάλος όγκος των NPEs θα συνεχίσει να επιβαρύνει την κερδοφορία τους, δεδομένης της περιορισμένης οργανικής παραγωγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Θεωρεί ότι ενδέχεται να εξεταστούν μέτρα κεφαλαιακής στήριξης μεσοπρόθεσμα, στο πλαίσιο προετοιμασίας των επιπτώσεων από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τις απαιτήσεις MREL του SSM.

Τέλος, «βλέπει» ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης και η ουσιαστική άρση των capital controls από την 1η Οκτωβρίου θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια σταθερότερη εισροή καταθέσεων και θα βελτιώσουν την πρόσβαση των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2019, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα, αν οι τράπεζες θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v