Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες ψάχνει η κυβέρνηση

Ο ΦΠΑ στα νησιά, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η αύξηση του κατώτατου μισθού ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευση. Η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση θα κρίνει την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τριπλό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες ψάχνει η κυβέρνηση

Συμβιβαστικές λύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να μην ανοίξουν μεταμνημονιακά μέτωπα τα οποία θα μπορούσαν ακόμα και να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα της εκταμίευσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα, θα επιδιώξει η κυβέρνηση σε τρία μέτωπα: ΦΠΑ στα νησιά, παράταση του νόμου Κατσέλη και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ιδανικά οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιθυμούσαν την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε τελευταία νησιά του Αιγαίου και την εκπνοή του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018, καθώς και την μετάθεση της συζήτησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού όταν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η κυβέρνηση, όμως, έχει ήδη τοποθετηθεί διαφορετικά και στα τρία μέτωπα και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, τον περασμένο Ιούνιο η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της προθεσμίας διατήρησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών σε Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο και Λέσβο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Γερμανίας η οποία θεώρησε πως αθετούνται τα συμφωνηθέντα. Απαίτησε μέσω του Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ισοδύναμα μέτρα (περικοπές δαπανών του υπουργείου Άμυνας κατά 28 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας το εξάμηνο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει της εκπνοής της προθεσμίας, απέφευγε να πάρει θέση για το εάν επίκειται κατάργηση ή παράταση και τελικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν αυτός ο οποίος προανήγγειλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να μην υπάρξει αύξηση ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου στα πέντε νησιά τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκεται συνεννόηση με την Κομισιόν μέσω ευθείας σύνδεσης των εκπτώσεων ΦΠΑ με το προσφυγικό ώστε να αποφευχθεί νέος κύκλος γερμανικών αντιδράσεων.

Στο μέτωπο του νόμου Κατσέλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης έχει επίσης προαναγγείλει παράταση των ισχυουσών διατάξεων μέσω ΠΝΠ, ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί, έχουν βάλει στο τραπέζι πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία», με επιδότηση δόσεων στεγαστικού δανείου από το κράτος.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένονται εντός Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά και με την επιδότηση ενοικίου- στεγαστικού δανείου. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ, ορισμένες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως εξετάζονται τρόποι ακόμα και για τον διπλασιασμό του κονδυλίου.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει πως η αύξηση αυτή θα αφορά τη διετία 2018-19 και επομένως δεν θα επαναληφθεί η διαδικασία η οποία προβλέπει αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού το καλοκαίρι κάθε μεταμνημονιακού έτους. Το θέμα του κατώτατου μισθού, εφόσον δεν μεταβληθεί η στάση των δανειστών θα ξανασυζητηθεί το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v