Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μισογεμάτο» 2019 προβλέπει ο ασφαλιστικός κλάδος

Πώς βλέπουν το 2019 γνωστοί παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Πού ελπίζουν και ποιοι παράγοντες φρενάρουν τις προσδοκίες. Πίνακες με χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία.

«Μισογεμάτο» 2019 προβλέπει ο ασφαλιστικός κλάδος

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για -περιορισμένη έστω- αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής μέσα στο 2019 υποδέχονται το νέο έτος οι παράγοντες του κλάδου.

Χωρίς σε καμιά περίπτωση να αγνοούν τα προβλήματα του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της υπερφορολόγησης, αλλά και τις γενικότερες οικονομικές προκλήσεις, ευελπιστούν πως τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας και πως με πολλή και συστηματική εργασία, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια αύξηση στην ασφαλιστική παραγωγή.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ασφαλιστικές εταιρείες (που έχουν δει κατά τα τελευταία χρόνια τον αριθμό τους μειώνεται και τα κέρδη τους να αυξάνονται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των παρατιθέμενων πινάκων) και διαμεσολαβούντες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

  • Η ενεργότερη κινητοποίηση των δικτύων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές -και ιδίως αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα- για την αναγκαιότητα των ασφαλιστικών καλύψεων.
  • Η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων η προώθηση του δεύτερου πυλώνα, με ενεργό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Η προσαρμογή των δραστηριοτήτων του κλάδου στην εποχή των νέων τεχνολογιών και των πρόσφατων θεσμικών αλλαγών (πχ IDD στους διαμεσολαβούντες).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE κ. Γιάννης Βοτσαρίδης: «Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το 2018, όπως ήδη είχαμε προβλέψει από πέρυσι, ήταν ανοδική και δίνει βάσιμες ελπίδες για την εξέλιξη των μεγεθών του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Το 2019 προοιωνίζεται καλύτερο από το 2018 για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ακόμη κι αυτή η αναιμική ανάπτυξη -κάτω του 1%- δίνει αποτελέσματα, συγκρινόμενη με τα έξι πρώτα χρόνια του μνημονίου, που κατάφεραν ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και βέβαια και στην ασφαλιστική αγορά».

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις στο Euro2day.gr του διευθύνοντος συμβούλου της Generali Hellas κ. Πάνου Δημητρίου: «Θα έλεγα ότι η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το 2018 δεν έκρυβε εκπλήξεις. Αυτό που επισημάναμε και πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, ήταν ότι η ασφαλιστική αγορά θα κινηθεί και το 2018 σε μη υψηλούς παραγωγικούς ρυθμούς, αφού η  επαχθής φορολογία, έμμεση και άμεση, αφαιρεί πόρους από την εν γένει ανάπτυξη της αγοράς. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν αλλάζει προς το καλύτερο με γρήγορους ρυθμούς. Συνεπώς και για το 2019 δεν αναμένονται θεαματικά βήματα ανάπτυξης στον ασφαλιστικό κλάδο, η πορεία του οποίου είναι άμεσα συνυφασμένη με την γενικότερη ανάπτυξη μιας οικονομίας».

Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι, για την πορεία της επόμενης χρονιάς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος τόσο στην ασφαλιστική αγορά, όσο και στις θεσμικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στο μέτωπο της διαμεσολάβησης σημειώνει:

«Το 2019 είναι γεμάτο ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Πιστεύω ωστόσο ότι είναι στο χέρι μας να γυρίσουμε τη ζυγαριά υπέρ των ευκαιριών. Το θετικό αυτή τη φορά είναι ότι αφήνουμε πίσω μας ένα έτος διαφορετικό όσον αφορά αυτά που ζήσαμε τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Πλέον υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μας. Έχουμε αρχίσει να διεκδικούμε νέες επενδύσεις σε υποδομές, υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες, ενώ η ψυχολογία και η καταναλωτική εμπιστοσύνη –έστω και με αργούς ακόμη ρυθμούς- δείχνουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται με άλλα λόγια, για μια συγκρατημένα θετική συγκυρία, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευθούμε προς όφελος ολόκληρης της ασφαλιστικής αγοράς και των πελατών μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v