Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης για εξωδικαστικό: Στόχος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος “την πιο οδυνηρή κληρονομία της κρίσης”, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να δουν θετικά τις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Δραγασάκης για εξωδικαστικό: Στόχος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του νόμου Κατσέλη σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό η τροπολογία κατατέθηκε και δίνει παράταση για ένα χρόνο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως έγραψε το Euro2day.gr.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος “την πιο οδυνηρή κληρονομία της κρίσης”, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να δουν θετικά τις δυνατότητες που δίνει αυτός ο μηχανισμός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ετήσια παράταση που δίνεται, επισημαίνοντας πως “υπάρχει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και στόχος είναι να εισάγονται περισσότερες διευκολύνσεις για να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από περισσότερους”.

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της ρύθμισης σημείωσε :

*Επεκτείνεται η δυνατότητα περισσότερων οφειλετών να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα (που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% επί του συνόλου των οφειλών τους), όσο και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για την συνολική εξωδικαστική διευθέτηση αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη (λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα).

*Αυξάνεται σε 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το ανώτατο όριο του ποσού, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνούν οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.

*Παρέχεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Ουσιαστικά δίδεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη. Μπορεί λοιπόν να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.

*Απαγορεύεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου. Η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως στόχος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς πίσω από τα χρέη μπορεί να βρίσκονται αλλαγές συνθηκών (π.χ. κάποιος έχασε τη δουλειά του). Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “πρέπει να είμαστε κάπως γενναιόδωροι χωρίς να αγνοούμε τα προβλήματα” προσθέτοντας πως θα υπάρχει μέριμνα ώστε αυτά να μην αξιοποιούνται από κάποιους που έχουν δυνατότητα αλλά δεν είναι συνεπείς”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v