Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «βλέπουν» την οικονομία οι πρόεδροι ΕΚ και ΕΧΑΕ

Πώς σχολίασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ την τρέχουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συγκρατημένη αισιοδοξία του πρώτου και οι… μπηχτές του δεύτερου για τη φορολογία στα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Πώς «βλέπουν» την οικονομία οι πρόεδροι ΕΚ και ΕΧΑΕ

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα (9/12/18), το 16ο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου με θέμα «σύγχρονα ζητήματα και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και την ελληνική κεφαλαιαγορά».

Το συνέδριο προλόγισαν οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΧΑΕ κ.κ. Χαράλαμπος Γκότσης (φωτ.) και Γιώργος Χαντζηνικολάου, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και στην τρέχουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης επεσήμανε ότι:

• Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη της και πως σε διεθνείς συναντήσεις το όνομα της Ελλάδας δεν αναφέρεται πλέον ως παράδειγμα προς αποφυγή.

• Είναι αισιόδοξος πως από τη στιγμή που ξεπεραστεί το πρόβλημα της Ιταλίας σχετικά με την έγκριση του Προϋπολογισμού της για το 2019, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.

• Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ένα ξέφωτο, αλλά για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (της τάξεως του 3%-4%) απαιτείται η ολοκλήρωση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. κτηματολόγιο, και ταχύτητα απονομή δικαιοσύνης).

• Θα πρέπει να αυξηθούν τόσο οι εξαγωγές, όσο και οι επενδύσεις από το εξωτερικό (η εγχώρια αποταμίευση είναι περιορισμένη) και προς το σκοπό αυτό χρειάζεται να υπάρχει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της EΧΑΕ κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, επεσήμανε πως χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, η ανεργία, αλλά και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Απαιτούνται μεγάλου ύψους κεφάλαια, γιατί η Ελλάδα αποεπένδυσε όλα αυτά τα χρόνια. Και μπορεί οι τράπεζες να κάνουν ό,τι χρειάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, όμως θα πρέπει να συμβάλει και η κεφαλαιαγορά, προκειμένου να προσελκυσθούν τόσο ξένοι, όσο και Έλληνες επενδυτές. Επίσης, για να προσελκύσουμε κεφάλαια θα πρέπει να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε τέτοιου είδους προϊόντα και υπηρεσίες που να είναι ταυτισμένα με τη χώρα μας, όπως πχ ο τουρισμός και αγροτική οικονομία» σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου, αναφέροντας επίσης την αναγκαιότητα των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Ταμείων προκειμένου να δημιουργείται συνεχής επενδυτική ροή, αλλά και την ανάγκη μείωσης της υπέρμετρης φορολογίας σε επενδυτικά οχήματα όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v