Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Πρώτο βήμα στη στρατηγική φορολογικών ελαφρύνσεων

“Η δική μας επιλογή είναι ο δύσκολος δρόμος της δημοσιονομικής ισορροπίας που πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και της στήριξης του κοινωνικού κράτους» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Χουλιαράκης: Πρώτο βήμα στη στρατηγική φορολογικών ελαφρύνσεων

Ο προϋπολογισμός αλλάζει σταδιακά -τώρα που υπάρχει το περιθώριο- το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για το “πρώτο βήμα μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φορολογικών ελαφρύνσεων”, που θα ξεδιπλωθεί με ορίζοντα το 2022.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό “το 50% της δημοσιονομικής επέκτασης το καταλαμβάνει η ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών”. Ειδική αναφορά έκανε και στα μέτρα ενίσχυσης κοινωνικής προστασίας, αναφέροντας ενδεικτικά το επίδομα στέγασης.

Κατά την ομιλία του ο Γιώργος Χουλιαράκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για παροχολογία, επισημαίνοντας πως “ο κόσμος όταν του υπόσχονται τέτοια μέτρα από όπου και αν γίνεται αυτό να ρωτάει από πού”. Ειδικότερα εκτίμησε πως οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έχουν κόστος 6 δισεκατομμύρια και σημείωσε “αν αυτό δεν είναι παροχολογία τότε τι είναι; Αν κάποιος καταθέτει μια τόσο μεγάλη πρόταση χωρίς να πει πως θα καλυφθεί τότε ή δεν είναι ειλικρινής ή έχει κρυφή ατζέντα δραματικής μείωσης του κοινωνικού κράτους».

“Η δική μας επιλογή είναι ο δύσκολος δρόμος της δημοσιονομικής ισορροπίας που πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και της στήριξης του κοινωνικού κράτους» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε πως ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αποκλιμακώνονται τα επιτόκια δανεισμού και η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους φόρους αναφέρθηκε στο 2015. Μεταξύ άλλων είπε «δεν το θέλαμε αυτό διαχειριστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία με τεράστιο κόστος όχι γι’ αυτούς που είχαν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό αλλά για τα νοικοκυριά. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα και επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της προσαρμογής”. Και επεσήμανε πως η τριετία 2015 έως 2018 κρίνεται επιτυχής γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια (όπως ήταν το Grexit).

“Εύχομαι στην κυβέρνηση να είναι έτσι πάντα ολιγαρκής και να ευχαριστιέται με το τίποτα” σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα χρησιμοποίησε ένα τραγούδι του Στράτου Διονυσίου, λέγοντας “μας υποχρέωσες, μας υποχρέωσες αλλά δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες”. Ο “γαλάζιος” αντιπρόεδρος μίλησε για “προσχηματικούς μποναμάδες και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παίρνει μέσω φόρων και εισφορών δέκα και επιστρέψει μόλις ένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v