Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Τεράστια πρόκληση τα NPEs για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ποια σημεία καταγράφεται πρόοδος και που πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια. Η πρώτη εκτίμηση για το σχέδιο του ΤΧΣ αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω ASP.

Κομισιόν: Τεράστια πρόκληση τα NPEs για τις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για το τεράστιο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs. «Η ρευστότητα και η κεφαλαιακή θέση του συνεχίζουν να εξαρτώνται από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων της οικονομίας», αναφέρει η έκθεση προόδου. Μάλιστα, οι ευρωπαίοι καλούν τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην μείωση των κόκκινων δανείων και να λάβουν υπόψην τους κάθε πρόταση που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ταχύτερης αντιμετώπισης των NPEs.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες στην έκθεση αναφέρεται:

- Στις πωλήσεις πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, τα οποία διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα

- Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των τιτλοποιήσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν

- Ωστόσο, δεν είναι ακόμη εμφανείς οι βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, είτε άμεσα από την τράπεζα είτε από τις εταιρείες διαχείρισης

- Στις ρυθμίσεις δανείων παρατηρείται καθυστέρηση καθώς ο βαθμός θεραπείας των δανείων δεν είναι ικανοποιητικός και επιστρέφουν στα μη εξυπηρετούμενα. Οι τράπεζες παλεύουν τις ρυθμίσεις ωστόσο δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι ρυθμίσεις στα δάνεια των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

- Οι διαγραφές στηρίζουν ακόμη μεγάλο κομμάτι της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την σύσταση μιας εταιρείας Asset Protection Scheme, η οποία θα στηρίξει τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 15-20 δισ. ευρώ η Κομισιόν αναφέρει: «Έχει πολλά σημαντικά τεχνικά θέματα, για τα οποία πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού».

*Δείτε την έκθεση της Κομισιόν στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v