Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεντένο: Η Ελλάδα υπεραπέδωσε για τρίτη συνεχή χρονιά

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στο ευρωκοινοβούλιο. Εδωσε έμφαση στη δημοσιονομική υπεραπόδοση της οικονομίας. Κρίσιμη η συνέχιση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Σεντένο: Η Ελλάδα υπεραπέδωσε για τρίτη συνεχή χρονιά

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχημένα το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο ήταν και το τελευταίο που υπήρχε στην ευρωζώνη, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου.

Δεν ήταν εύκολες ημέρες, ειδικά για τους Ελληνες πολίτες, παραδέχτηκε. Η οικονομία της χώρας επέστρεψε σε ανάπτυξη και η εικόνα είναι θετική. Η δημοσιονομική απόδοση ήταν εξαιρετική καθώς η χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπερκαλύπτει τους στόχους, περιλαμβανομένου του φετινού, για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Θύμισε ότι στη λήξη του προγράμματος υπήρξε συμφωνία για το μαξιλάρι ρευστότητας, που καλύπτει περίοδο 22 μηνών, αλλά και τα μέτρα για το χρέος.

«Αυτά τα μέτρα δεν είναι υποκατάστατο καλών πολιτικών. Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για στήριξη της ανάπτυξης, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών», τόνισε.

Όπως είπε, η Ελλάδα ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, ενώ αύριο Τετάρτη θα παρουσιαστεί η πρώτη έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πτωτική τροχιά αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές μετά από τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια. Και εδώ σημαντικό είναι να υπάρχει πτωτική τροχιά στους δείκτες. Οσο οι δείκτες κινούνται πτωτικά είμαστε αισιόδοξοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v