Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Eurogroup και η υπόγεια κόντρα Κομισιόν-ESM

Χωρίς Ελλάδα και Ιταλία η σημερινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ. Στο προσκήνιο η εμβάθυνση της ευρωζώνης και η τραπεζική ένωση. Η μάχη μεταξύ του ESM και της Κομισιόν και οι κινήσεις για σκληρές κυρώσεις στη Ρώμη.

Το Eurogroup και η υπόγεια κόντρα Κομισιόν-ESM

Μάχη αναμένεται να δώσει σήμερα η Κομισιόν με τον ESM για το ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στη νέα μορφή του ως προς τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιεί στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση εκτροχιασμού.

Μέχρι τώρα η Κομισιόν είχε την αποκλειστική ευθύνη, όμως, οι αλλαγές που έρχονται με την εμβάθυνση της ευρωζώνης φέρνουν στο προσκήνιο την υπόγεια κόντρα που σιγοβράζει εδώ και καιρό.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις για συνεργασία της Κομισιόν με τον ESM σε αυτό τον τομέα, οι πληροφορίες φέρουν τον Μηχανισμό να θέλει να δίνει το τελικό «ΟΚ», αλλά και να επισημαίνει οποιεσδήποτε «ανάγκες» για νέα μέτρα σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Αυτή η κόντρα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών τον Δεκέμβριο στην Ευρωσύνοδο, αλλά και τον Μάρτιο του 2019, όταν η Κομισιόν θα καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της.

Τι γίνεται με Ελλάδα και Ιταλία

Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, καθώς την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι επισημάνσεις της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2019. Οπως διέρρευσε από το EwG την περασμένη Πέμπτη και όπως ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η χώρα μας αναμένεται να λάβει θετικά νέα τόσο στο θέμα των συντάξεων όσο και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, που επίσης θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Η επικύρωση των απόψεων της Κομισιόν αναμένεται στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου. Η διαφορά των 228 εκατ. ευρώ που βρήκαν τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών καλύφθηκε με τη «συνήθη» λύση των τελευταίων 10 ετών, που δεν είναι άλλη από την περικοπή στις δημόσιες επενδύσεις.

Πολλοί αναφέρουν ότι η ευνοϊκή μεταχείριση της χώρας μας είναι συγκυριακό θέμα, καθώς η ΕΕ δεν θέλει να έχει άλλα μέτωπα ανοικτά, όταν υπάρχει το Brexit και η Ιταλία. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη και εν πολλοίς η απόφαση λήφθηκε πριν από το καλοκαίρι και με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2019, τις πολιτικές εξελίξεις, τις γεωπολιτικές ισορροπίες και βεβαίως το μεταναστευτικό.

To Euro2day.gr από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε αποκαλύψει ότι οι αποφάσεις για τις συντάξεις και τις παροχές θα ληφθούν τον Δεκέμβριο. Το χρονικό των αποφάσεων έχει τη σημασία του. Βεβαίως και παίζει ρόλο η γενική συγκυρία στην ευρωζώνη. Ομως, στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση σε συνεργασία κυρίως με την Κομισιόν και σε δεύτερο στάδιο με τον σκληρό πυρήνα του Eurogroup προετοίμαζε το έδαφος για μια θετική απόφαση.

Γι’ αυτό και οι τόνοι παρέμεναν χαμηλοί, με μόνη εξαίρεση μια λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, είδηση που έλεγε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε φρένο στο πάγωμα των συντάξεων και δήλωσε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί. Χρειάστηκαν μερικές ώρες και μια «κατσάδα» από τον κ. Γιούνκερ σε Ελληνα επιτελάρχη του για το κομφούζιο που προκλήθηκε.

Οσον αφορά στην Ιταλία, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τρία αναμένεται σήμερα να κάνει μια τελευταία προσπάθεια, εξηγώντας στους ομολόγους του τη λογική της ιταλικής οικονομικής πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην ατζέντα, τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι τόσο ο Τρία όσο και ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε θα προσπαθήσουν να πείσουν την Κομισιόν να μην επιβάλει κυρώσεις.

Πάντως οι πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα προτείνουν στο Κολέγιο των Επιτρόπων την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού χρέους υπό το preventive arm του ΣΣΑ και το άρθρο 126.3.

Αυτό σημαίνει περισσότερη πίεση στη γειτονική χώρα, καθώς θα χρειαστεί να λάβει προληπτικά μέτρα για το χρέος και ίσως να υποστεί κυρώσεις πριν τις ευρωεκλογές. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία είναι άλλο θέμα, καθώς οι κυρώσεις μπαίνουν περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξή της.

Η Κομισιόν βρήκε νομική «φόρμουλα» και θέλει τώρα να χτυπήσει το δίδυμο Σαλβίνι-Ντι Μάιο πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να τους αποδυναμώσει.

Η λογική της Κομισιόν διέρρευσε στη Ρώμη και αμέσως ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε ζήτησε συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Το αίτημα μέχρι στιγμής δεν έγινε δεκτό και γίνεται προσπάθεια από την ιταλική πλευρά να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία. Και ενώ την τελική απόφαση για τις διαδικασίες τη λαμβάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοινωθεί η έναρξη διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας την Τετάρτη, θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των κανόνων.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο κ. Γιούνκερ συμβουλεύεται για τις αποφάσεις και τις κινήσεις της Κομισιόν μόνο τους «5» και πολλές φορές δεν ενημερώνει τους επιτρόπους του, δίνοντας έτσι καθαρά πολιτική χροιά στον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v