Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στο πακέτο θετικών μέτρων με «ψαλίδι» στο ΠΔΕ

Ποια συμβιβαστική λύση προωθείται, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που έβλεπε η Κομισιόν. Το «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χωρίς περικοπές στις συντάξεις κατατίθεται ο προϋπολογισμός.

Αλλαγές στο πακέτο θετικών μέτρων με «ψαλίδι» στο ΠΔΕ

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου αναμένεται η τυπική επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συμβιβαστική λύση προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε η Κομισιόν κατά την αξιολόγηση του σεναρίου προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο (θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ και μη περικοπή των συντάξεων), περνά από συρρίκνωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019 και επανυπολογισμό του κόστους επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων (103 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο).

Το πακέτο θετικών μέτρων θα έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο, με τη μεγαλύτερη αλλαγή να αφορά την αύξηση του επιδόματος ενοικίου από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ και τη διεύρυνσή του σε επίδομα στέγασης. Αυτό σημαίνει πως θα καταβάλλεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτός από δικαιούχους οι οποίοι νοικιάζουν πρώτη κατοικία και σε δικαιούχους οι οποίοι εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

Χθες, το EwG δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού και στη θετική εισήγηση της Κομισιόν, δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του συμβουλίου. Αναμένεται όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια σύντομη ενημέρωση από την πλευρά του προέδρου του EwG Χανς Φάιλμπριφ.

Στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου και ενώ νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα έχει εκδώσει τις εκθέσεις της επί του προϋπολογισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Eurogroup θα τοποθετηθεί πολιτικά επί των προϋπολογισμών. Το μείζον θέμα δεν είναι άλλο από τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στις 21 Νοεμβρίου παράλληλα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.

Στη βάση των διαπιστώσεων της έκθεσης, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνει στη συνέχεια -άγνωστο εάν θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου ή αργότερα- την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v