Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ωρα μηδέν» για συντάξεις-παροχές στο EwG

Με όπλο το πλεόνασμα-ρεκόρ του Οκτωβρίου προσέρχεται ο Γ. Χουλιαράκης στο EuroWorking Group. «Εκτός πραγματικότητας» οι εκτιμήσεις για 4,5% του ΑΕΠ, λένε κυβερνητικά στελέχη. Πού μπαίνει ο πήχης για το φετινό κοινωνικό μέρισμα.

«Ωρα μηδέν» για συντάξεις-παροχές στο EwG

Με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία πιστοποιούν εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος κρατικού προϋπολογισμού στα 6,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο και την Κομισιόν στο πλευρό των «διεκδικήσεων» της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει σήμερα την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

Όλα τα λεφτά, στο μέλλον των συντάξεων, καθώς θα πρέπει πλέον να δοθούν οι τελικές απαντήσεις για το εάν θα κοπούν ή όχι από το 2019, εάν θα ακυρωθεί ή θα ανασταλεί το μέτρο.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους, στο σενάριο το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση του σίριαλ στις 19 Νοέμβρη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Τα μηνύματα είναι θετικά. Οι ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή -ποτέ- δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκπονήσει ήδη την πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας (στις 21 Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση), με την κεντρική ιδέα να είναι θετική.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν την προοπτική μη εφαρμογής των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις, επισημαίνοντας, όμως, ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Eurogroup. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ήταν επίσης θετικές, με την υποσημείωση ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις προηγούμενες ημέρες, μετέδιδαν συμφωνία για το πακέτο των θετικών μέτρων (θα είναι παραπάνω από 765 εκατ. ευρώ) και αισιοδοξία για τις συντάξεις, αποφεύγοντας όμως πανηγυρικούς τόνους. Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, η εφαρμογή των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις είναι δημοσιονομικά «αχρείαστη» και το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από τις επιδόσεις του προϋπολογισμού. Τα επιχειρήματα περί διαρθρωτικής ανάγκης εφαρμογής των μειώσεων αποδυναμώθηκαν από την ώρα που το ΔΝΤ πέρασε και επισήμως στο πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το πλεόνασμα ξεπέρασε τα 6,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν ο στόχος ήταν 3,584 δισ. ευρώ και με ασφάλεια πλέον το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση και φέτος.

Αρμόδιες πηγές μεταφέρουν στο Euro2day.gr την πεποίθηση πως «θα υπάρξει υπεραπόδοση σε σχέση με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ», πλην όμως θεωρούν «εκτός πραγματικότητας» τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών θα σήμαινε υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματος έως και 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβρη, αλλά όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Στη βάση των νεότερων στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού και των φορέων γενικής κυβέρνησης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να λάβουν εντός των επόμενων ημερών τις τελικές αποφάσεις. Αυτές θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό 2019 και θα υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει καταβολή επιδομάτων στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και αύξηση του επιδόματος πετρελαίου, με το συνολικό ύψος του πακέτου να εκτιμάται σε επίπεδα υψηλότερα από τα περυσινά 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v