Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινούν οι διαδικασίες για τις πρώτες προσλήψεις στον τομέα της Παιδείας, με στόχο την επόμενη σχολική χρονιά να έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια σχολεία 4.500 νέοι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση και αυτή τη στιγμή συζητείται το σύστημα μοριοδότησης.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει πει πως συνολικά την τριετία 2019- 2021 θα προσληφθούν 15.000 εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα το 2019 θα είναι 4.500 οι προσλήψεις, το 2020 θα φτάσουν στις 5.250 και άλλες τόσες θα γίνουν το 2021.
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στόχος είναι την επόμενη διετία να γίνουν πάνω από 30.000 προσλήψεις. Η αρχή θα γίνει από τους εκπαιδευτικούς και από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, με τα κονδύλια να έχουν εξασφαλιστεί. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα σε ευαίσθητους τομείς, με το βάρος να πέφτει στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας:
Η διαδικασία για τις προσλήψεις θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλιστεί πως θα είναι αδιάβλητη.
Δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός αλλά θα υπάρξει σύστημα μοριόδοτησης των υποψηφίων.
Για τη μοριοδότηση θα ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες: η προϋπηρεσία, τα επιστημονικά κριτήρια (π.χ. πτυχία) και τα κοινωνικά κριτήρια (λόγοι υγείας, οικογένεια κ.α.).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση, ώστε στη συνέχεια να υπολογιστούν τα μόρια τους.
Ανοιχτό είναι αυτή τη στιγμή το κατά πόσο η διαδικασία θα αφορά στο σύνολο των θέσεων για την τριετία ή σε πρώτη φάση θα γίνουν οι 4.500 προσλήψεις που αφορούν στην επόμενη σχολική χρονιά.
Ακολουθεί το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, με τη σχετική διάταξη να έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Μόλις ψηφιστεί ξεκινά η διαδικασία για την κάλυψη των 3.000 θέσεων . Και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθεί σύστημα μοριοδότησης. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη είναι και η προϋπηρεσία των υποψηφίων, ενώ η διαδικασία θα γίνει επίσης μέσω ΑΣΕΠ.
Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με εκπροσώπους των συμβασιούχων. Στη συνάντηση αυτή είχε επισημανθεί πως στην νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.