Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Κομβική η Ελλάδα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από Ρωσία

Καύσιμο-γέφυρα της Ε.Ε. στη μετάβαση από τα ορυκτά στις ΑΠΕ είναι το φυσικό αέριο. Ο αγωγός TAP και η θέση της Ελλάδας περιορίζουν το ρωσικό αέριο στην Ε.Ε. Εντός των στόχων της καθαρής ενέργειας η χώρα.

Κομισιόν: Κομβική η Ελλάδα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από Ρωσία

Βασικό καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μεταβεί από τα ορυκτά στις ΑΠΕ, είναι το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας παράλληλα τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης και ιδίως στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom.

Με αφορμή την είσοδο στο τελευταίο έτος της πενταετούς θητείας της Κομισιόν με την παρούσα σύνθεση, αρμόδια στελέχη της έκαναν στους δημοσιογράφους έναν σύντομο απολογισμό των πολιτικών της Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προς την ενεργειακή στρατηγική που εφάρμοσε και ακολουθεί. Από το 2014, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση της Ε.Ε. με τη Ρωσία, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Ευρ. Επιτροπή επιδίωξε να συνδυάσει δύο αντίρροπες τάσεις στην Ευρώπη. Αυτή των κρατών της Βόρειας Ευρώπης που ήθελαν την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς και εκείνη των χωρών του Νότου που είχαν ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αξιωματούχους της αρμόδιας διεύθυνσης, μία από τις προτεραιότητες της Ευρ. Επιτροπής ήταν η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία. Το 50% της ενέργειας εισαγόταν από την Gazprom, ενώ χώρες ήταν πλήρως εξαρτώμενες από τον συγκεκριμένο προμηθευτή. Στόχος είναι κάθε κράτος-μέλος να έχει τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας.

«Στο πλαίσιο αυτό, από τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και παρουσιάστηκε η ενεργειακή πολιτική της Κομισιόν για το διάστημα 2015-2035, η κεντρική και στρατηγική απόφαση της Ε.Ε. είναι το φυσικό αέριο να αποτελέσει τη γέφυρα προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας», υπογραμμίζουν με έμφαση τα ίδια στελέχη της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους του 2020 για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος είναι το 20%, η Ελλάδα έχει πιάσει ήδη το 18% από 15% που ήταν το 2016. Στην επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κινείται και για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 αλλά και την ενεργειακή απόδοση (εξοικονόμηση).

Η Ευρ. Επιτροπή, με αφορμή την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς ρύπων CO2, υποστηρίζει ότι ο στόχος με τον μηχανισμό απόσυρσης δικαιωμάτων επιτυγχάνεται. Με αφορμή τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα των τιμών, διευκρινίζει ότι δεν είναι ο ρόλος της Κομισιόν να παρεμβαίνει σε αυτές αλλά να δημιουργεί τους μηχανισμούς.

Διαφοροποίηση πηγών

Ως προς τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, η Ευρ. Επιτροπή υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη του νοτιοανατολικού διαδρόμου μεταφοράς πηγών ενέργειας, δηλαδή της ανάπτυξης του αγωγού TAP.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Κομισιόν, συνομιλώντας πάντα με δημοσιογράφους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αγωγό Nord Stream 2, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο project (σ.σ. Ρωσίας -Γερμανίας) δεν θα τύχει της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές της γεν. διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, όταν ρωτήθηκαν για την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στις σχεδιαζόμενες αλλά και υλοποιούμενες κινεζικές ενεργειακές επενδύσεις σε κράτη-μέλη, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγών-προμηθευτών και στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούν τη δραστηριότητα της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v