Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κίνητρα 6ετίας ζητούν οι μνηστήρες των λιγνιτικών

Ζημίες 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως εμφανίζουν η Μελίτη και η Μεγαλόπολη. Οι επενδυτές ζητούν για έξι χρόνια τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε μέρος των ζημιών και των κερδών. Προβληματισμός με το κόστος μη αποχώρησης συνταξιούχων.

ΔΕΗ: Κίνητρα 6ετίας ζητούν οι μνηστήρες των λιγνιτικών

Μία σκληρή διαπραγμάτευση για τη σύνταξη του SPA (σύμβαση πώλησης) των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψήφιων επενδυτών.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, δύο είναι τα κύρια δεδομένα που οδηγούν μερίδα των διεκδικητών των μονάδων στο να ζητήσουν περισσότερα κίνητρα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών με «λογικό τίμημα».

Το πρώτο είναι το εύρημα μετά τη συλλογή και την επεξεργασία των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων από το data room, πως οι δύο λιγνιτικές της Μεγαλόπολης και η μία της Μελίτης μπαίνουν μέσα κατά 60 με 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν ζημίες 30 εκατ. ευρώ. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητα των πωλούμενων σταθμών.

Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με την εξαετή δέσμευση που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στους δύο σταθμούς. Το διάστημα των έξι χρόνων έδωσε και το επιχείρημα στους υποψήφιους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, ώστε να ζητούν τη θέσπιση κινήτρων παρόμοιας χρονικής ισχύος.

Κι ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελευταία φάση, λίγο δηλαδή πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, στις τάξεις ιδιωτών που συμμετέχουν στη διαδικασία επικρατεί έντονος προβληματισμός αναφορικά με το κόστος λειτουργίας των πωλούμενων σταθμών. Από την άλλη μεριά, η ΔEH, κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με την κυβέρνηση και μπροστά στο ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να οδηγηθεί σε αδιέξοδο ή στην υποβολή μη ικανοποιητικών προσφορών, άνοιξε το θέμα της χορήγησης κινήτρων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στους όρους του σχεδίου της σύμβασης πώλησης.

Έτσι, η διοίκηση της ΔEH έχει δεσμευτεί για τη διεκδίκηση μηχανισμού επάρκειας ισχύος, δηλαδή κάτι ανάλογο με τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο, για την ευελιξία που προσφέρουν στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης. Ο όρος λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, που βάζει η δημόσια εταιρία στο SPA είναι για έξι χρόνια, όταν τρέξει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, οι νέοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης και η ίδια να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 30%. Σημειώνεται εδώ πως η καθιέρωση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος επαφίεται στις αποφάσεις της Κομισιόν. Όχι μόνο για τις λιγνιτικές μονάδες της Ελλάδας αλλά συνολικά της Ε.Ε.

Συμμετοχή στις ζημίες και στα κέρδη

Επενδυτές, εξαιτίας, όπως προαναφέρθηκε, των αρνητικών αποτελεσμάτων των πωλούμενων λιγνιτικών σταθμών, της διατήρησης της ισχυρής θέσης της ΔEH στην παραγωγή ρεύματος και στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, και εξαετή περίοδο κατά την οποία η δημόσια επιχείρηση και οι ιδιοκτήτες των μονάδων θα μοιράζονται μέρος των ζημιών αλλά και των κερδών. Αίτημα στο οποίο δεν έχουν απαντήσει ακόμα οι διοικούντες της δημόσιας επιχείρησης.

Οι διεκδικητές που θέτουν αυτόν τον όρο επικαλούνται τους προαναφερθέντες λόγους, θεωρώντας ότι το διάστημα των έξι χρόνων είναι μία ικανή χρονική περίοδος, που θα τους επιτρέψει τη μετάβαση στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Κόστος εργαζομένων

Ένα από τα ερωτήματα επίσης που έχουν ζητήσει προς διευκρίνιση οι μνηστήρες των λιγνιτικών είναι αν στη δέσμευση για τη μη απόλυση εργαζομένων σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι οι οποίοι, αν και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιλέγουν να συνεχίσουν την απασχόλησή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπιστώνεται στις δύο μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης. Εργάζονται γύρω στα 1.100 άτομα, εκ των οποίων 200 με 230 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου και συνολικά 400 με 450 στο τέλος των έξι χρόνων προστασίας των θέσεων εργασίας. Οι υπολογισμοί που έχουν κάνει υποψήφιοι αγοραστές των μονάδων δείχνουν ένα επιπλέον κόστος από 50 έως 100 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των εργαζομένων εκείνων που ενώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, επιλέγουν την παραμονή στον εργασιακό βίο.

Η δημόσια επιχείρηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά επενδυτές ανοίγουν ζήτημα ανάληψης του κόστους από την εταιρία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Άγνωστη η ημερομηνία των προσφορών

Ως γνωστόν, στον διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα Κοπελούζου - CHN Energy (Κίνα), Seven Energy (Τσεχία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EPH (Τσεχία), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Μυτιληναίος.

Ο προτιμητέος επενδυτής επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή χθες. Ωστόσο, κατόπιν αιτημάτων συμμετεχόντων, ο διαγωνισμός πήρε παράταση. Πληροφορίες λένε ότι αυτή έχει διάρκεια ένα μήνα. Δηλαδή στις 17 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ποιος ή ποιοι αποκτούν τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υποψήφιους επενδυτές δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Πηγές, άτυπα, θέλουν αυτή να είναι η 6η Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v